Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Eric Bolte / BILDBYRÅN

Hockeylegendaren Zdeno Chara gör Ironman i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Slovaken Zdeno Chára var en bjässe i NHL i många år – nu deltar han i Ironman Kalmar 2024. Karriären i hockeyn är över men på lördag står han på elevatorkajen i Kalmar tillsammans med 2700 deltagare.

– Det betyder oerhört mycket, att marknadsföra sig i triathlonkretsar. Jag kan tänka mig att det är sak som kan ge ekon i hockeyvärlden i USA, säger Magnus Nyberg tävlingsledare Ironman.

En stor man

Chára – som avslutade hockeykarriären 2022 – är känd för sin imponerande kroppshydda, och är med sina 206 centimeter den längsta personen som någonsin har spelat i NHL .

Sammanlagt blev det cirka 1600 matcher i NHL. Men han är heller ingen gröngöling när det kommer till triathlon.

– Det är en stor kille, jag har sett honom köra lite kortare distanser tidigare och han kan nog får en bra tid, han är ju inte här för att motionstävla, säger Magnus Nyberg.

Under måndagen var förberedelserna i full gång inför helgen då den elfte upplagan av Ironman körs i Kalmar. Långa sträckor i simning och cykling följt att en maraton.

Fullbelagt

2024 är det återigen fullbelagt med hela 2700 deltagare. Enligt tävlingsledningen är det också rekord med antal internationella deltagare.

– Nästan hälften av deltagarna som kommer till start kommer från utlandet och det är rekord, säger Magnus Nyberg.

Hur kommer det sig?

– Vi har blivit utnämnda till den mest rekommenderade tävlingen av deltagarna. Det är väl en av anledningarna att folk får upp ögonen för tävlingen i Kalmar, säger Magnus Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.