Hög läraromsättning i Mönsterås – var tredje byter jobb varje år

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär var tredje lärare byter tjänst varje år i Mönsterås kommun, det visar statistik som SVT tagit fram. Den höga läraromsättningen förvånar inte det lokala lärarförundet.

I hela riket byter var fjärde lärare tjänst varje år, i snitt. Men i Mönsterås är det högre läraromsättning än så, där byter ungefär var tredje lärare jobb varje år. Anledningen till varför eleverna i Mönsterås behöver möta nya lärare oftare än andra kan förklaras av en rektorskarusell.

– Det vi ser ur ett fackligt perspektiv är ju att skolor som ofta byter rektor eller ledning tenderar att ha högre ruljans på personalen. Det får lärare att röra på sig, så det kan vara en faktor, säger Frida Fahlström, ordförande för Lärarförbundet i Mönsterås.

Valet 2022 Småland

Konkurrerar med Kalmar

– Vi ligger mellan två större orter här i länet, och märker av konkurrensen från Kalmar och Oskarshamn. Personal flyr inte, skulle jag säga, men att vi har en personalomsättning är vi fullt medvetna om, säger Magnus Sjöstedt, skolchef i Mönsterås kommun.

Ska det vara på det viset?

– Nej naturligtvis önskar vi inte det. När vi tittar på hur lärarbehörigheten ser ut här ligger vi ungefär i mitten i länet. Så när folk slutar hos oss lyckas vi rekrytera nya lärare i samma omfattning, säger Magnus Sjöstedt.

Löneläge och stress påverkar

Men det finns också andra utmaningar utöver kommunkonkurrensen. Facket har uppfattningen att den yngre lärargenerationen är mer positivt inställda till att byta arbetsplats.

– För tio-femton år sen så stannade man på sin arbetsplats, om man trivdes. Sen dess har skolvärlden förändrats mycket. Det har såklart påverkat hur man ser på sitt yrke och hur man känner för sitt jobb. Jag tror att löneläget och stressrelaterade faktorer påverkar även den äldre generationen att vilja byta arbetsplats, och kommun, säger Frida Fahlström.

Om SVT:s undersökning

  • SCB har på beställning av SVT tagit fram uppgifter över hur många grundskolelärare som byter tjänst varje år. Ett tjänstebyte i statistiken innebär att en lärares personnummer inte rapporteras in som anställd på samma skolenhet nästkommande år.
  • Statistiken omfattar alla lärare, oavsett anställningsform eller behörighet. Obehörig personal kan anställas med tidsbegränsning om skolan inte lyckas tillsätta behörig personal på tjänsten, efter tiden löpt ut kan anställningen förnyas. Därför avgränsas inte statistiken behörig eller obehörig personal, då det är kontinuiteten för lärare och elever som är fokus för granskningen.
  • Statistiken visar att andelen som bytt tjänst till nästkommande år har legat mellan 26 och 30 procent under åren 2014 – 2021. Det finns en viss felmarginal då en lärare kan förekomma på flera skolenheter under samma år, eller att en skolenhet genomgår en förändring som blir en ny tjänst för lärarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet