Högsby kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nackdelarna är fler än fördelarna anser Högsbys starke man Per Gröön (C), kommunstyrelsens ordförande. ”Vi kämpar på ett tag till”, säger han. Foto: Hamed Ubaidi

Högsbys starke man vill inte slukas av grannarna – säger nej till sammanslagning

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan lyftes frågan om småkommunernas framtid efter att Jonatan Lilja (L) föreslog att Högsby kommun skulle läggas ner. Men kommunstyrelsens ordförande ser fortfarande fördelar med att vara sin egen herre.

– Vi kämpar på ett tag till, säger Per Gröön (C).

För Högsby kommun och många andra små kommuner är det ekonomiska läget minst sagt jobbigt. Nyligen kom Jonatan Lilja (L) med ett utspel, där han föreslog att Högsby kommun borde gå i graven och slås ihop med en större grannkommun.

– Jag tror att Högsby kommun skulle få tillgång till större resurser för att kunna sköta sitt uppdrag och kunna utveckla sitt uppdrag, säger Jonatan Lilja som är Liberalernas rätts- och civilpolitiske talesperson för Liberalernas ungdomsförbund.

Jonatan Lilja står på en cykelväg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra Jonatan Lilja (L) berätta om varför han vill att man ska lägga ner Högsby kommun. Foto: Hamed Ubaidi

Men Per Gröön (C) som är kommunstyrelsens ordförande håller inte med.

”Vi klarar oss”

– Vi har en tuff ekonomi. Men vi klarar oss ju bra, vi har bra verksamhet, vi försöker absolut leverera det bästa vi kan utifrån de förutsättningar vi har.

Frågan om kommunsammanslagningar är inte helt främmande för kommunen. Nyligen fick flera mindre kommuner i landet frågan av regeringen om kommunsammanslagningar, men de sade nej, berättar kommunalrådet.

– Det kommer upp med jämna mellanrum sådana förslag. Men nej, vi kämpar på ett tag till, säger Per Gröön (C).

Ser du inga fördelar med att slå ihop kommunen med andra lite större?

– Vi skulle hamna i större ekonomi i så fall. Men då är det en prioriteringsfråga. Var ska den nya större kommunen lägga sina ekonomiska muskler någonstans? Då blir det många mindre orter som strider om samma penningpåse, säger Per Gröön (C).

Bilder på tre Högsbybor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra vad Högsbyborna själva tycker om kommunsammanslagning. Foto: Hamed Ubaidi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.