Alla Bidniuk undervisade i flera germanska språk på universitetet i Lutsk, däribland svenska. Efter flera dagar på flykt har hon och dottern landat hos sin svenska kollega i Växjö. Den tillfälliga bostaden har överösts med leksaker och kläder från vänner som vill hjälpa till.
– Jag vet inte om jag kommer tillbaka dit. Och om jag gör det, finns mitt hus kvar där? Nu kan jag sova i trygghet, säger Alla Bidniuk.
Hennes man ingår i territorialförsvaret och kan inte lämna landet, men de försöker ringa varje dag.
Finns ingen ordbok
Det finns i nuläget ingen svensk-ukrainsk ordbok, men efter ett initiativ från Göteborgs universitet var en sådan på gång i samarbete med universitetet i Lutsk, där Alla Bidniuk är anställd.
– Det är bråttom att vi gör en. Det har aldrig funnits en ordbok och vår plan var att det skulle ta ett och ett halvt år. Vi gör en onlineordbok som ska vara nåbar för alla som har internetuppkoppling, säger initiativtagaren Thomas Rosén, universitetslektor i slaviska språk på GU.
Alla Bidniuk deltar i projektet från den ukrainska sidan, och hoppas nu på att komma igång med språköversättningen och arbetet med ordboken så snabbt som möjligt, trots att hon nu befinner sig i Sverige.
– Jag vill hjälpa ukrainska flyktingar, som med ordboken eller med undervisning. De flesta ukrainare kan inte engelska, säger Alla Bidniuk.
KLIPP: Goddag, tack, hur mår du? • Lär dig ukrainska fraser