Barbro Neuman skulle sälja sin bil genom en mellanhand, men husbilen försvann och hon såg aldrig röken av pengarna. Men den ”försvunna” husbilen är inte försvunnen. Den står parkerad hemma hos en ny ägare, mindre än tio mil bort.
Men den nya ägaren får inte använda den.
När bedrägerihärvan började utredas registrerade polisen nämligen husbilen som stulen, något som köparen säger sig inte ha blivit informerad om – förrän SVT ringer.
– Det är åt helvete, de har inte meddelat mig något. Det är som att jag är en brottsling, säger han.
Kan tas i beslag
Det är polisen som registrerat hans nyköpta husbil som stulen, efter att köpet gick igenom. Men det är en teknikalitet säger Polisens presschef i region syd, Robert Loeffel – egentligen är husbilen efterlyst.
– Den här efterlysningen är lagd för att man inte ska kunna göra ett ägarbyte och för att den ingår i en bedrägeriutredning, säger han.
Vad händer om den nye ägaren kör med bilen?
– Tekniskt sett kan han stoppas och den kan tas i beslag, säger Robert Loeffel.
Trots att han äger den på pappret?
– Ja, så kan det vara.
Kan förlora pengar och objekt
I praktiken har alltså varken Barbro Neuman eller den nya köparen någon husbil eller pengar i dag – och frågan är hur det kommer bli när utredningen är klar.
Köparen måste bevisa att han handlat i god tro. Men det är inte något som åklagaren undersöker i den pågående brottsutredningen.
– Det kan komma på köpet, men jag kan inte lova det. Annars får det kvarstå till en civil process, säger åklagaren i fallet Lise-Lotte Norström.
Risken är alltså att två oskyldiga personer, Barbro och köparen, som ofrivilligt hamnat mitt i en bedrägerihärva, ställs emot varandra – för att behålla det som de anser vara sitt.
Två personer är misstänkta för tio till 15 fall av grovt bedrägeri, kopplat till husbilshärvan. Åtal väntas snart enligt åklagaren.