Monica Ljung och en igelkott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monica Ljung har sex igelkottar i sin trädgård som hon matar varje kväll. Foto: Emma Vallin

Igelkotten Henrik är en av sex kottar på Monicas innergård

Uppdaterad
Publicerad

Monica Ljung är en av alla svenskar som rapporterar in igelkottar till Världsnaturfonden. Igelkotten Henrik har levt i hennes trädgård i tre år nu och blivit en riktig favorit.

– Han har blivit en stor, fet rackare, säger hon.

På måndagen börjar igelkottsveckan som är ett initiativ av WWF, Världsnaturfonden, där privatpersoner uppmanas att rapportera in alla igelkottar, levande eller döda, som de ser under veckan.

Igelkottsveckan pågår mellan 12 och 18 augusti och har som syfte att se varför antalet igelkottar minskar runt om i Sverige.

En av de 13 000 personer som ska rapportera in igelkottar är Monica Ljung i Kalmar som regelbundet har sex stycken igelkottar på sin innergård som hon matar varje kväll.

– Det är jätteviktigt att rapportera in eftersom de är rödlistade, säger Monica Ljung.

Viktigt att ställa ut vatten och mat

Monica Ljung matar igelkottarna med kattmat och ger dem även vatten. Hon tycker det är viktigt att alla hjälps åt att ge dem mat och vatten, då många inte klarar sig under vintern för att de ätit för lite.

– De kan då äta upp sig till en vikt som är tillräcklig för att de ska klara sig när de går i ide.

Igelkotten Henrik är en favorit

Monica Ljung har gett namn åt alla sex igelkottarna, men igelkotten Henrik har ett speciellt plats i hennes hjärta. Han har levt i trädgården i tre år.

– Han har blivit en stor, fet rackare då jag har gött honom nu i tre år, och min trädgård är hans revir. Jag tror att han bor under en av mina buskar, säger Monica Ljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.