Foto: SVT/Privat

”Ingen långsiktig lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Martin Lindeberg tror att den höga ersättningen kan locka flera anställda till extrajobb i sommar.

För att lösa den svåra bemanningssituationen inför sommaren vill Region Kronoberg att sjuksköterskorna ska jobba extra. Ersättningen kommer att vara 5000 – 8000 kronor per pass.

Martin Lindeberg arbetar som sjuksköterska på akutmottagningen i Växjö och blev förvånad över den höga ersättningen.

– Det är bättre betalt än vad jag hade förväntat mig. Jämför man med andra akutmottagningar så det väldigt bra betalt för extrapass, säger Martin Lindeberg.

”Blir en ond cirkel”

Han tror att pengarna kan locka många till att jobba extra i sommar. Men han tycker inte att det är en långsiktig lösning. 

– Det här kan bli en ond cirkel eftersom personalen inte får den återhämtning som behövs. Det hade varit bättre om de satsade mer på att få fler att faktisk stanna kvar.

På akutmottagningen är flera sjuksköterskor redan trötta på att jobba extra, menar Martin Lindeberg.

– Vi har en väldigt hög arbetsbelastning överlag och att jobba extra är inget nytt. Det har blivit svårare att få in kollegor till att jobba extra, man orkar bara jobba så mycket en viss tid sen tar det stopp, säger han. 

200 extrapass

Totalt ska 200 arbetspass bemannas på det här sättet under sommarveckorna. Martin Lindeberg har bestämt sig för att ta två extrapass.

– Jag jobbar redan hundra procent så mer hinner jag inte med. Jag måste vara ledig lite också, man ska ju orka jobba ett helt arbetsliv.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.