• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skolkoncernen medger att de fått felaktiga bidrag, efter SVT:s avslöjande. Foto: Janerik Henriksson/TT

Internationella engelska skolan om felaktiga bidrag: ”Ett misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella Engelska Skolan har återkommande fått statsbidrag de inte har rätt till, genom att ange felaktiga uppgifter till Skolverket. Men det har skett av misstag, menar koncernen.

När SVT först kontaktar Lars Anders Johansson, presschef på Internationella engelska skolan, förnekar han att koncernen fått felaktiga statsbidrag för det så kallade Lärarlönelyftet.

I ett mejl skriver han att skolan har ett eget lärarlönelyft för språklärarna – pengar som inte kommer från staten utan från koncernens egen budget.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Att de ändå ansökt om bidrag för lärare som de inte har rätt att få pengar för, är enligt honom ett sätt att protestera mot att språklärare utan legitimation enligt reglerna är utestängda från statsbidragen.

Ändrar sig när de får se underlaget

Men efter att ha tagit del av SVT:s underlag medger han att skolan inte bara ansökt utan också fått utbetalningar av bidrag de inte har rätt till.

– Detta eftersom de av misstag listats i fel personalkategori i rekvisitionen, skriver han i ett mejl till SVT.

Hur de kunnat ange ”fel” kategori är oklart – det finns ingen ”rätt” personkategori för obehöriga språklärare i Skolverkets ansökningsformulär, eftersom de helt enkelt inte är berättigade till bidraget.

”Mänskliga faktorn”

Enligt Lars Anders Johansson skickade skolan in en komplettering till Skolverket i oktober.

– I vår komplettering till Skolverket har vi uppgett korrekt information, det vill säga att de berörda lärarna undervisar i språk, och därmed inte omfattas av undantaget. Dessvärre verkar inte kompletteringen ha inkluderats i Skolverkets beslut, skriver Lars Anders Johansson.

SVT har bett IES att få se det dokument som visar att skolan gjort en komplettering, utan att få svar.

Skolverket har, efter skolans uppgifter om komplettering, sökt i sina system efter den – men kan inte något sådant dokument. De ska nu utreda SVT:s uppgifter om felaktiga utbetalningar.

Även Engelska Skolan uppger att de ska göra en utredning.

– Hur detta kunde ske behöver vi gå till botten med, men allt tyder på att det rör sig om den mänskliga faktorn, skriver Lars Anders Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Mer i ämnet