• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En skylt där det står Internationella Engelska skolan, i förgrunden går en elev med gul jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolverket ser allvarligt på SVT:s avslöjande om fusk med bidrag och startar nu en utredning mot Internationella engelska skolan. Foto: SVT

Internationella engelska skolan lämnar felaktiga uppgifter till Skolverket – får statsbidrag de inte har rätt till

Uppdaterad
Publicerad

Friskolekoncernen Internationella engelska skolan har lämnat felaktiga uppgifter till Skolverket – och på så sätt fått ut miljonbelopp i statsbidrag som de inte har rätt till. Efter SVT:s granskning startar Skolverket en utredning.

SVT har tidigare berättat att alla nystartade skolor inom friskolekoncernen IES kritiserats av Skolinspektionen för att utländska lärare utan svensk lärarlegitimation undervisat i språk, trots att det strider mot lagen.

Nu kan SVT avslöja att koncernen återkommande har sökt och fått ut bidrag genom att lämna felaktiga uppgifter till Skolverket om språklärare.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

–Det är jätteallvarligt. Vi sätter igång en kontroll omgående, säger Sofie Lundkvist från Skolverket.

Det handlar om det så kallade Lärarlönelyftet, som aldrig får betalas ut till olegitimerade språklärare.

90 lärare runt om i Sverige

SVT har identifierat 90 lärare runt om i Sverige som enligt koncernens hemsida bara jobbar med ämnet språk och saknar legitimation – men som de ändå plockat ut statsbidrag för.

Detta eftersom de har registrerat de här lärarna i kategorin ”ej språkundervisning” – trots att de alltså enligt både koncernens presschef, och hemsidan, undervisar i språk.

– Vill man lägga in felaktig data i våra system, säga att det är på ett sätt och det är på ett annat sätt. Det är svårt att komma åt, säger Sofie Lundkvist.

Startar utredning

Totalt har IES fått ut cirka 1,5 miljoner kronor för de 90 lärarna, bara under höstterminen 2023.

Men dokument från Skolverket, som SVT tagit del av, visar att koncernen beviljats statsbidraget för olegitimerade språklärare även tidigare terminer.

Skolverket uppger nu att de kommer starta en utredning om bidragen till Internationella Engelska skolan och de överväger en polisanmälan.

– Om man medvetet har skickat in uppgifter till en myndighet som är felaktig, i syfte att få statliga pengar, då är det ju ett civilrättsligt brott. Då är det snarare regel än undantag att det polisanmäls.

Nekar först men ändrar sig

När SVT först pratar med Engelska skolan nekar de till att de har fått bidragen utbetalda. Men efter att SVT visat sitt material ändrar de sig och skriver i ett mejl att ansökningarna har blivit fel.

Så gjordes granskningen

Lärarlönelyftet är ett statligt bidrag till höjda löner för särskilt kvalificerade lärare. Det står tydligt i instruktionerna från Skolverket att olegitimerade språklärare inte har rätt till att ta del av de här statsbidragen.

SVT har jämfört 1225 utbetalningar av lärarlönelyft hösten 2023 med IES-koncernens hemsida – och gjort en lista över lärare som enbart undervisar i språk, och inga andra ämnen.

Vi hittar då 90 olegitimerade språklärare som koncernen fått bidrag för, genom att i ansökan intyga att de inte är språklärare.

Totalt har koncernen fått cirka 1,5 miljoner kronor för dessa lärare under hösten 2023.

Vi har även jämfört uppgifterna på IES hemsida med dokument från Skolverket och Skolinspektionen. De dokumenten innehåller uppgifter som Internationella engelska skolan själva har lämnat till Skolverket.

I 18 av fallen har vi då kunnat dubbelbekräfta att de är språklärare. Där ser vi också att IES plockat ut felaktiga statsbidrag även bakåt i den.

Vårterminen 2023 fick koncernen bidrag för lärarlyftet till minst elva obehöriga lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Mer i ämnet