Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela poängen med friskoleutredningen är att pengarna ska gå till friskolan” – hör skolministern Lotta Edholm (L). Foto: SVT, Stefan Jerrevång/TT

En halv miljard i koncernbidrag skickades till Engelska skolans ägarbolag

Uppdaterad
Publicerad

Engelska skolan har skickat en halv miljard kronor i bidrag till ägarbolagen i koncernen. Pengarna, som kommer från skolpeng och bidrag, har bland annat gått till räntekostnader på 200 miljoner kronor. Det visar SVT:s granskning av dokument som ännu inte registrerats hos Bolagsverket.

Det var i december 2020 som riskkapitalfonden Paradigm Capital, med största fonden i Luxemburg, köpte ut Engelska skolan från börsen för drygt tre miljarder kronor.

Den nya ägaren skapade en bolagsstruktur med fyra ägarbolag ovanför själva skolbolaget och bytte räkenskapsår två gånger. Därför är det först nu det finns siffror som visar vad som hänt i bolaget sedan de nya ägarna tog över.

SVT Nyheter granskar

Engelska skolan driver 46 skolor och fick in fem miljarder kronor i skolpeng och bidrag under ett och ett halvt år. Det är från det bolaget en halv miljard kronor har lämnat verksamheten. Skolminister Lotta Edholm (L) reagerar när SVT berättar om koncernbidraget i en intervju.

Ska inte gå att flytta pengar

– Hela poängen med denna friskoleutredning är ju att pengar till friskolor också ska gå till friskolorna, till eleverna och att man ska se till att man inte kan flytta pengar hur som helst mellan olika verksamheter. Jag tror att det är enormt viktigt för hela friskolesektorns rykte.

Vad tänker du om att det är en halv miljard som går i koncernbidrag uppåt i koncernen från Engelska skolans skolor?

– Det är svårt för mig att kommentera enskilda fall.

Grundaren Barbara Bergström finns med som mindre ägare efter affären. Resten av ägandet finns hos investerare på olika håll i världen. Fonden och skolkoncernen styrs av svensken Jan Hummel, baserad i München.

100 miljoner har delats ut

SVT:s granskning visar också att det översta ägarbolaget i Sverige har skickat aktieägartillskott på 100 miljoner kronor till ett annat dotterbolag, som har delats ut till ägarna, det vill säga investerarna. Vad bolaget är till för eller vad de 100 miljonerna går är oklart. Det är Barbara Bergström, Jan Hummel och Carola Lemne (fd vd för Svenskt Näringsliv) som sitter i styrelsen enligt Bolagsverket.

Jan Hummel som styr koncernen och är ordförande i det översta bolaget, vill inte svara på några frågor från SVT utan hänvisar till årsredovisningarna.

Vägrar intervju

SVT har sedan december ställt frågor till Engelska skolan kring extra aktieutdelningar i olika bolagsled som vi hittat hos Bolagsverket men inte fått en intervju. Kort efter att SVT på fredagen fick skriftliga svar från skolans vd angående de nya årsredovisningarna som vi fått ut publicerar Engelska skolan själv ett pressmeddelande där de släpper en del av de nya bokslutssiffrorna.

Engelska skolans vd Anna Sörelius Nordenborg vill bara svara skriftligt. Hon poängterar att pengarna fortfarande är kvar i koncernen och inte delats ut till investerarna, och skriver att ”kassaflödet används till att återinvestera i verksamheten, att betala räntor i ägarbolagen samt att betala skatt”.

För ett av ägarbolagen är räntekostnaderna 214 miljoner kronor, efter det senaste ägarbytet, visar SVT:s granskning. Frågan om skolpengen ska gå till räntekostnader kommenterar Anna Sörelius Nordenborg så här:

”Mitt uppdrag är att leda våra 46 skolor och skapa så bra utbildning som möjligt för våra 32 000 elever. Vi har en marginal på cirka 5-6 procent. Det är inte min roll som vd att kommentera hur överskottet används”.

Vet du mer? Här kan du tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet