• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En elev med ryggsäck och huvan uppe står utanför Internationella engelska skolan i Växjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ida Andersson/SVT

Granskning visar – alla nya Internationella Engelska skolor bryter mot tillståndet

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan nu avslöja att samtliga skolor inom IES-koncernen som startats de två senaste åren har fått kritik av Skolinspektionen för att de bryter mot det tillstånd som ger dem rätt att undervisa på engelska.

Sedan 2011 har svenska grundskolor kunnat ansöka om ett särskilt tillstånd att bedriva delar av undervisningen på engelska.

Men samtliga sju IES-skolor där Skolinspektionen gjort så kallad förstagångstillsyn under de två senaste läsåren har visat sig bryta mot villkoren för tillståndet.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Antingen för att de undervisar för mycket på engelska eller för att utländska lärare undervisar i språk, vilket inte är tillåtet. Vissa skolor har fått kritik på båda punkterna.

– Det är ett undantag med undervisning på engelska. Huvudregeln i svensk skola är att eleverna ska få det svenska språket i undervisningen, säger Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen.

Språklektioner måste hållas på svenska

SVT:s granskning visar också att utländska lärare, även efter kritiken, fortsatte att undervisa i engelska på flera av skolorna.

IES anser att det är ”uppenbart orimligt att utesluta engelskspråkiga lärare i ämnet engelska” från att undervisa i engelska.

– Man kan tycka att det är ologiskt att en engelsman inte får undervisa i ämnet engelska men då ska man komma ihåg att språkundervisning handlar om att man ska förstå att lära ut vilka svårigheter det finns för svenska elever, att det finns vissa språkjämförande moment, säger Anna Bergqvist.  

Förelägganden eller anmärkning på alla nya skolor

Skolinspektionen satte förra året ner foten kring att andelen undervisning på engelska inte får överstiga 50 procent per årskurs. Vid tillsyn på skolor som startades innan 2022 räknades andelen av skolans totala undervisningstid.

IES anser att Skolinspektionen gjort en omtolkning av reglerna och säger att de nu anpassar sig, något som tar lite tid.

– Vi har haft en samsyn med Skolinspektionen fram till 2022. Nu kommer vi följa deras nya tolkning av lagen, säger Lars Anders Johansson, presschef på IES.

SVT:s granskning visar att även Nordic International School, som ägs av Watma-koncernen låtit utländska olegitimerade lärare undervisa i språk.

Så säger lagen

Skollagen 2 kap 17 §

Lärare som inte uppfyller kraven i 13 § får trots det bedriva

1. annan undervisning på ett visst främmande språk än språkundervisning om de har

a) en utländsk lärarutbildning som motsvarar en svensk lärarexamen, och

b) kompetens att undervisa på det främmande språket,

2. undervisning i fristående skolor och fristående fritidshem med viss särskild pedagogisk inriktning, och

3. viss undervisning inom riksrekryterande utbildning på nationella program i gymnasieskolan.

skolinspektionens kritik mot INTERNATIONELLA ENGELSKA SKOLAN

Kritiken riktas mot sju nystartade skolor inom IES-koncernen. Totalt hade de kritiserade skolorna 3167 elever läsåret 2022/2023.

SIGTUNA – Föreläggande både mot att de hade för mycket undervisning på engelska och mot att utländska lärare undervisade i engelska och i andra språk. Ingen annons efter legitimerad lärare i engelska hade, ett år senare, lagts ut. Andelen undervisning på engelska fortfarande mer än 50 procent ett år senare.

KUNGSBACKA – Föreläggande kring att obehöriga lärare undervisar i engelska. Samma sak ett år senare.

VÄRMDÖ – Föreläggande på grund av att olegitimerade lärare undervisar i språk. Utländska lärare undervisar på svenska – då gäller inte undantaget. Brister kvarstår ett år senare.

SOLNA – Föreläggande både mot att de hade för mycket undervisning på engelska och mot att utländska lärare undervisade i engelska och i andra språk. Andelen undervisning på engelska fortfarande mer än 50 procent ett år senare, och bara en annons efter lärare i engelska har lagts ut. Där står det att det är “idealiskt” om läraren har en svensk legitimation men inget krav.

STAFFANSTORP – Anmärkning på att för stor del av undervisningen gavs på engelska. Även här undervisade olegitimerade lärare i språk, men är ej tillsvidareanställda.

TRELLEBORG – För stor del av undervisningen gavs på engelska vilket är en brist men Skolinspektionen avstod från att ge skolan en anmärkning kring detta eftersom skolan lovade att ändra fördelningen.

VÄXJÖ – Föreläggande kring att obehöriga lärare undervisar i engelska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Mer i ämnet