Bild på Kung Erik och Isak

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du höra Isak Svallhed berätta om hur det är att spela rollen som kung Erik XIV, som är hans förfader. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Isak spelar sin förfader kung Erik XIV på Kalmar slott

Publicerad

Isak Svallhed har hittat sitt drömjobb på Kalmar slott där han kan kombinera sina stora intressen teater och historia. I sommar får han spela rollen som sin gammel-, gammel-, gammelfar kung Erik XIV.

21-årige Isak Svallhed är född och uppvuxen i Kalmar. Han studerade teater på gymnasiet i Stockholm och återvände sedan till sin hemstad. Nu har han hittat sitt drömjobb.

– Jag är intresserad av både teater och historia. Och här får jag göra både och, säger Isak Svallhed.

2021 gjorde han sitt första sommarjobb på slottet och sedan i höstas arbetar han heltid. Under sommaren med barnverksamhet och resten av året som guide.

Släkt med kung

Som en del av barnverksamheten får han i år spela rollen som kung Erik XIV, och faktum är att han är ättling till den mytomspunne kungen som levde i mitten av 1500-talet.

– Otroligt spännande och roligt att få chansen att ge liv åt en historisk person, det är en speciell känsla, säger Isak Svallhed.

Hör honom berätta mer om sitt släktskap med Erik XIV i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.