Så skarp är kritiken mot akuten i Växjö: ”Kan bli direkt livshotande”

Uppdaterad
Publicerad

Att patienter själva får bestämma vilken nummerlapp de ska ta när de kommer till akuten i Växjö kan vara direkt livshotande menar Ivo. Och att de kräver att bristerna ska åtgärdas så snabbt som i Växjö är unikt.

På akuten i Växjö möts patienterna av ett obemannat väntrum där de själva ska välja en nummerlapp. Den ena sortens nummerlappar är till för patienter med bröstsmärtor och andningsbesvär som då hamnar först i kön, och den andra för övriga patienter. 

Ivo anser att det kan vara direkt livshotande och skriver: 

Ivo vill särskilt poängtera att den största patientsäkerhetsrisken löper patienter med andningsbesvär som hänvisas till en kölapp. Om en patient med ofri luftväg har en kölapp kan denna patient vara död inom några minuter. Dagens triagetider kan således vara direkt livshotande. 

Obemannat väntrum och långa köer

Ivo är också mycket kritisk till att väntrummet endast är kameraövervakat utan ljud. Dessutom lämnar ledningssköterskan, som ska ha uppsikt över skärmen, sin plats för att utföra andra arbetsuppgifter under sitt pass. 

Väntetiderna för att få hjälp på akuten är långa och ofta mellan en och två timmar, och det är ännu allvarligare i kombination med det obemannade väntrummet, enligt Ivo.

”Det finns risk för att en patient i väntrummet blir akut dålig och inte själv kan larma personal, vilket kan leda till komplikationer och dödsfall”, skriver Ivo.

Vårdförbundet håller med om kritiken från Ivo, och de har på olika sätt jobbat runt ett år med att åtgärda bristerna. Men de tycker att det arbetet gått alldeles för långsamt.

– Det är bra att det kommer skarp kritik så att det kommer snabba insatser, säger Karolina Fransson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Unikt beslut av Ivo

Just nu gör Ivo en granskning av på bemanning och vårdplatser i alla landets regioner. Men i Växjö bedömdes bristerna i akutens väntrum som så allvarliga att de tog ett särskilt beslut om dem.

– Det här var en sak som vi bröt ut för att vi bedömde det som viktigt att åtgärda på kort sikt, säger Adam Alfredsson, presschef på Ivo.

Han berättar också att det hittills bara är i Växjö som det tagits ett så här brådskande beslut. 

Om bristerna inte åtgärdas före den 30 november riskerar Region Kronoberg ett vite på en halv miljon.

Hör Vårdförbundets kritik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.