Pernilla Printz håller i en mobiltelefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hos Kvinnojouren i Kalmar har antal kvinnor som sökt hjälp i sommar ökat jämfört med tidigare år, det gör att ett tiotals samtal inte hinns med varje vecka. Foto: Hamed Ubaidi

Jättetryck på kvinnojouren i Kalmar under sommaren – missar flera samtal i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ovanligt högt tryck på kvinnojouren i Kalmar i sommar. Detta har lett till att samtal aldrig besvaras, något som i värsta fall kan leda till livshotande situationer.

Under denna och förra årets sommar har antalet kvinnor som ringt in och sökt stöd hos kvinnojouren i Kalmar ökat enormt om man jämför med tidigare somrar. Det höga trycket gör att Kvinnojouren i Kalmar inte hinner svara på alla samtal.

– Det är ett tiotal samtal i veckan som vi inte hinner med, säger Pernilla Printz, verksamhetschef i Kalmar Kvinnojour.

Att inte kunna få stöd direkt som drabbad kvinna kan ge allvarliga konsekvenser.

– Det kan dröja väldigt länge innan det finns en möjlighet för kvinnan att söka hjälp igen utanför relationen, vilket många gånger kan vara livshotande, säger Pernilla Printz.

Vädret kan vara en bidragande faktor

Anledningen till det ökade stödtrycket tror Pernilla Printz kan bero på flera saker. Dels för att flera kvinnojourer i landet inte har haft möjlighet och ha öppet och därför har fler sökt sig till Kvinnojouren i Kalmar. Dels kan det bero på vädret, som inte har varit så bra de två senaste somrarna.

– Det blir ju så att man trängs ihop med sin förövare på en mindre yta och det blir generellt påfrestande. Framförallt då om du ska vara nära den som utsätter dig för hot och våld, säger Pernilla Printz.

Kommunerna ansvariga för att ge tillräckligt med bidrag

Pengarna till kvinnojouren kommer från Socialstyrelsen, men även från frivilliga bidrag från kommunerna i Kalmar län.

– Vi behöver mer och långsiktigt stöd från alla kommunerna för att säkerställa att det här stödet fortsatt kommer finnas, säger Pernilla Printz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.