I flera år betalade Kalmar kommun ut lön till personliga assistenter till en person som enligt Försäkringskassan aldrig haft behov av personlig assistent. Myndigheten lastar nu kommunen för bristande kontroll och kräver tillbaka nästan sex miljoner kronor. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Kalmar kommun krävs på miljonbelopp av Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun betalade ut lön till assistenter utan tillräckliga kontroller av om det fanns ett behov. Det menar Försäkringskassan som därför kräver tillbaka nästan sex miljoner kronor.

Enligt Försäkringskassan har Kalmar kommun betalat ut lön för assistenter till en person som, enligt deras bedömning, aldrig har haft behov av personlig assistans.

Detta har de bland annat kommit fram till genom en granskning av personens medicinska journaler. I dem fanns det inget stöd för att personen hade de funktionsnedsättningarna som personens familj, som också varit anställda som assistenter, beskrivit.

Kunde gå självständigt vid hembesök

Försäkringskassan har även gjort hembesök där de konstaterat att personen kan gå självständigt och har handlingsförmåga.

Trots att det inte är Kalmar kommun som lämnat de felaktiga uppgifterna blir de ändå återbetalningsskyldiga. Som anordnare och utbetalare av lön har kommunen ett långtgående ansvar att känna till hur assistensen bedrivits och vilket behov den assistansberättigade har.

Kommunen: Kan ha utsatts för ”förslagen brottsplan”

Kommunen har i sitt svar till Försäkringskassan uppgett att om deras prövning är korrekt, så har de anhöriga utsatt även kommunen för en ”förslagen brottsplan”.

Kravet på återbetalning gäller för nästan fyra år, och är på drygt 5,7 miljoner kronor. Ytterligare två miljoner kronor har enligt Försäkringskassan betalats ut före 2014, men eftersom det är mer än tio år sedan är de utbetalningarna preskriberade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.