”Jag blev besviken, ledsen och förbannad.” Kims könskorrigering och hemliga adress skevs in i journalen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Robin Haldert/TT

Kims könskorrigering skrevs in i nya journalen

Uppdaterad
Publicerad

En person som fått ett nytt juridiskt kön har rätt till skyddad identitet och en ny blank journal. Men sjukvårdspersonal i Region Kronoberg skrev frikostigt både om Kims könskorrigering, bostadsort och anhörigas bostadsort i hens journal.

– Många som har bytt kön byter förmodligen stad och vill avsluta sitt gamla liv som det felaktiga könet och börja om. Jag tycker att vården ska respektera detta.

Det säger Kim, som gjorde sin könskorrigering för antal år sedan och som i dag bor på hemlig ort i Kronobergs län. Processen kring könskorrigeringen är avslutad och Kim lever nu ett nytt liv, med hemlig adress, nytt namn och personnummer.

Begärde ut sin journal

Det var vid ett besök på vårdcentralen som läkaren plötsligt tog upp att Kim bytt kön, trots att det som Kim sökte vård för inte var kopplad till könskorrigeringen.

När Kim fick ett nytt juridiskt kön och nytt personnummer startades en helt ny sjukjournal, som enligt Skatteverkets vägledning inte ska sammankopplas med den gamla journalen – särskilt om den rör en person med skyddad identitet.

Men när Kim begärde ut sin journal upptäckte hen att sjukvården på flera olika ställen skrivit ingående om uppgifter som hämtats ur den tidigare journalen.

– Jag blev besviken, ledsen, förbannad. Det har inte någon relevans till varför jag söker vård i dag. Könskorrigeringen är färdig för flera år sedan, då tycker jag sjukvården ska benämna mig som mitt nuvarande kön och inte benämna mig som känd transsexuell.

Hemlig bostadsort skrevs ut

I journalen har sjukvården också antecknat vilken ort Kim numer bor på, var Kims anhöriga bor och Kims gamla personnummer – uppgifter som hemligstämplats i Skatteverkets register och som genom en enkel sökning länkar vården direkt till den gamla journalen.

– Jag har ju valt att inte ha mitt nya namn och personnummer ihopkopplat med det gamla. Då ska det naturligtvis inte finnas uppgifter som kopplas till att det funnits en annan identitet, säger Kim.

– Jag tycker detta varit både omdömeslöst och tanklöst, men framför allt respektlöst. Min integritet har inte respekterats ett skit här.

”Vill inte bli känd som patienten som bytt kön”

Uppgifter i patientjournaler är sekretessbelagda och i princip omöjliga för obehöriga att få tag på utan samtycke från patienten. Men Kim tycker ändå det känns obehagligt att all vårdpersonal kan läsa att hen bytt kön, även när det inte är relevant för den vård Kim söker i dag.

– I och med att jag har rätt mycket med vården att göra så träffar jag rätt mycket folk. Jag vill inte bli känd som den patienten som bytt kön, och att det ska spridas.

Kim tänker nu begära att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tar beslut om att hens journaler förstörs, så kallad journalförstöring.

Har ditt förtroende för vården påverkats efter det här?

– Ja. Efter det här känner jag att jag inte har något förtroende kvar, inte för Region Kronoberg i alla fall.

Fotnot: Kim heter egentligen något annat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.