En person står framför ett stort fönster på en flygplats med en utsikt över en landningsbana. I bakgrunden finns en vägg med en grön skylt som säger ”Tack för att du reste med oss. Ha det bra i Kalmar!”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flygplatschefen för Kalmar Öland Airport, Ronny Lindberg, är glad över beskedet. I videon berättar han mer om vad flyget till Arlanda innebär för Kalmar och regionen. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Klart: Ny flyglinje till Arlanda från Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom beskedet från SAS. Från och med januari nästa år kommer SAS återigen trafikera sträckan Kalmar-Arlanda.

Utöver Kalmar lanseras även nya linjer till Halmstad och Sälen.

I Kalmar kommer det vintertid flyga fyra avgångar om dagen till Arlanda måndag-tisdag, tre avgångar onsdag, torsdag och söndag. Två under fredagar.

Sommartid utökas antalet avgångar till fyra per dag måndag-torsdag.

Vi är glada över att kunna öppna en ny flyglinje mellan Arlanda och Kalmar och att vi kan koppla samman Kalmar och Småland med resten av Sverige och världen” säger Anko van der Werff, vd för SAS i ett uttalande på onsdagen.

Flygplatschefen: ”Otroligt skönt”

Det var 2023 som SAS avvecklade sin flyglinje till Arlanda från Kalmar på grund av dålig lönsamhet. Sedan beskedet från BRA om att man slutar flyga till Bromma har framtiden för Stockholmsflyget svävat i luften.

Onsdagens besked är därför en stor lättnad, säger Ronny Lindberg, flygplatschef på Kalmar Öland Airport.

– Det är otroligt skönt. Man är glad. Både utifrån vårt uppdrag, men också för regionen och för oss som bor här att det kommer fortsätta finnas en förbindelse till Stockholm, säger han till SVT Småland.

Fler avgångar – trots färre resenärer

SAS satsning på Kalmarlinjen innebär också att antalet avgångar till Stockholm på totalen kommer utökas med 3-4 extra avgångar i veckan. Det samtidigt som antalet flygresenärer stadigt minskat de senaste åren.

Hör Kalmars flygplatschef svara på hur man ska fylla planen när avgångarna till Stockholm utökas – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.