• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En kvinna står och tittar på en mellanstadieskola i Älmhult, paradisskolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta händer med eleverna från Thoren framtid – hör grundskolechefen i Älmhult berätta. Foto: SVT

Kritiserade skolan Thoren framtid läggs ner – det händer med eleverna i Älmhult

Uppdaterad
Publicerad

På ett par veckor måste Älmhults kommun göra plats för nästan 50 nya grundskoleelever – efter att kritiserade Thoren Framtid lägger ner.

– Det är ganska snävt men inte omöjligt att lösa, säger grundskolechefen Anna Rix Grönvall.

Förra veckan fick Älmhults kommun beskedet att den privata grundskolan Thoren framtid kommer läggas ned. Efter omfattande kritik från Skolinspektionen var skolan inte längre ett ”attraktivt skolval” enligt den egna koncernen.

För tolv elever på mellanstadiet och 36 högstadieelever innebär det nu att man flyttas till olika klassar runt om i kommunen. Barnen i de yngre klasserna kan själva önska skola.

– Eleverna i årskurs sju till nio har inte lika mycket att välja på, säger Anna Rix Grönvall, grundskolechef.

Så var de förberedda

De äldre eleverna kommer placeras i olika klasser på Linnéskolan, kommunens enda högstadium. Det finns inte lokaler nog att starta upp några nya klasser.

Men kommunen hade redan förberett sig på att ta emot extra elever från Thoren Framtid, då flera elever tidigare valt att lämna skolan.

– Vi har sett den trenden. Därför gjorde vi inte klasserna för stora, för att det skulle finnas utrymme att ta emot fler elever, säger Anna Rix Grönvall.

Hör henne kommentera planerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.