Än så länge är de inte så stora, plantorna som sattes ut tidigare i somras. Men om några år ska de ge en klimatsmart växtprakt i centrala Nybro.
– De senaste åren har vi ju sett att klimatet förändrats, det har blivit torrare och varmare och svårare att få växter att klara sig här, säger Thomas Bergström som är stadsträdgårdsmästare i Nybro.
– Utöver det, kändes det fel att vattna parkväxterna med renat och processat dricksvatten, säger han.
Det resulterade i ett helt nytt sätt att odla. Genom att plantera torktåliga växter och plantera dem i särskilda sandbottnar som tillförts biokol, ska de nyanlagda ytorna inte behöva vare sig gödslas eller vattnas.
– Och i sanden hoppas vi att vilda sandbin ska kunna finna sina boplatser, säger han.
Bin, som dessutom ska bidra med att pollinera växterna i närområdet.
Färgrikedom och insektsliv
Det är mitt i Nybro, intill stationsområdet, som det går att se det nya parkområdet. Ännu återstår en hel del arbete.
– Vi gör det här dels för att få ner driftskostnaderna på sikt, men det är också ett hållbarhetstänk, samtidigt är det en klimatanpassning som vi gör redan nu.
Vad är det allra bästa med den här satsningen?
- Det är väl det liv som vi kommer att skapa i form av färgrikedom och insektsliv. Och dessutom har vi en vattenrening i de här bäddarna.
Om du spanar in i framtiden, hur tror du att en typisk stadsplantering kan se ut då?
– Det kan nog vara den här typen av växter då. Men vem vet, det kan ju också vara frågan om kaktusar det handlar om, som klarar sig bättre här, säger Thomas Bergström.
Torktåliga växter
De växter som är planterade är växter som kommer från Europa, Nordamerika och Asien och de växer naturligt på karga platser. Här är planterat palmlilja, prydnadsgräs, strandkål, fackellilja, malört av olika sorter, martorn, tåtlar och silverhavre, bland annat.