Kyrkklockorna i Jönköping ringde under två timmar för att markera fara. Det har inte skett sedan krigsutbrottet 1939. Bakom beslutet ligger bland annat komministern Fredrik Hollertz.
– Det var ett snabbt beslut när vi bestämde oss för att ringa i kyrkklockorna. Jag hade pratat med en kille i tjugoårsåldern som påmint om att kyrkorna i Tyskland brukade ringa i klockorna i samband med nazistiska demonstrationer, säger Fredrik Hollertz.
Han var den som höll i den ekumeniska utomhusgudstjänst som hölls utanför Sofiakyrkan i Jönköping på förmiddagen den första maj. Sofiakyrkan ligger nära Västra torget där Svenskarnas parti samlats.
Kunde inte släppa tanken
Hollertz känner inte den unge mannen personligen men det han sagt stannade kvar hos Fredrik Hollertz.
– Jag kunde inte släppa tanken, berättar Fredrik Hollertz.
Efter gårdagens klockringning har berömmet inte låtit vänta på sig. På sociala medier har många skrivit att de är stolta över Jönköping i dag.
– Ja, jag är ju egentligen östgöte, säger Fredrik Hollertz – men i dag kan jag säga att jag är en stolt Jönköpingsbo. Jönköping visade tydligt sitt avståndstagande från rasism och nazism.
Men var faran i går så stor att det motiverade en åtgärd som inte vidtagits sedan 1939?
– Nazister är en fara för vårt öppna samhälle, säger Hollertz.
Det var många människor som samlades till utomhusgudstjänsten på förmiddagen den 1 maj, även sådana som vanligtvis inte går till kyrkan eller ens är troende. Och även de stämde in när gudstjänsten avslutades med sång av ”Jesus älskar alla barnen, röd och gul och vit och svart gör detsamma har han sagt...”.
– Många stannade kvar utanför kyrkan efter gudstjänsten och vi fick ett stort gensvar, också för klockringningen.
Men är det inte kontroversiellt av kyrkan att ge sig in i politiken?
– Det handlar inte om politik utan om människovärde. Och det är våra klockor och vi ringer i dem när vi vill, säger Fredrik Hollertz.