kommunalrådet Dzenita Abaza

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
32 år efter flykten från krigets Balkan har det Socialdemokratiska kommunalrådet i Kalmar, Dzenita Abaza, skrivit en bok där hon berättar om sin och barnens flykt. – Jag har skrivit den för att inte lämna något hat efter mig, säger hon. Foto: Karin Ahlgren

Kommunalrådet i Kalmar flydde för att rädda sina barn – nu har hennes resa blivit bok

Publicerad

Det är drygt 30 år sedan Dzenita Abaza, kommunalråd i Kalmar, kom till Sverige som flykting undan kriget i Bosnien. Nu har hon skrivit en bok om flykten – ett sätt att lämna skräck och hat bakom sig.

Hennes båda barn var små när hon under dramatiska former fick fly och lämna allt hon hade för att rädda sitt och sina barns liv.

I en alldeles nyskriven bok berättar Dzenita Abaza om sin flykt och hur hennes liv helt plötsligt tog en helt annan vändning en aprildag i Sarajevo, när kriget kom och en flykt var det enda sättet att överleva.

– Jag har skrivit boken för att inte lämna något hat efter mig, för att mina barnbarn ska få veta hur det var när jag flydde, säger hon.

Idén till boken har hon burit med sig länge, men det är först nu, som tiden funnits för att samla berättelsen om flykten.

– Det är så många som pushat mig och sagt att jag måste skriva, och nu har jag gjort det.

Skrattat och gråtit

När hon berättar om hur det var då, när hon tvingades fly blir hon väldigt berörd. Trots att det gått många år sedan lever hon med minnena. Hennes ögon tåras trots att det gått mer än 32 år.

– Jag har gråtit och jag har skrattat under tiden jag jobbat med min bok och mina minnen

Hon och hennes båda barn är bara tre av de nära 100 000 flyktingar som kom till Sverige under kriget i Balkan.

För Dzenita och hennes barn tog det några år innan de slutligen hamnade i Kalmar. Först var de flyktingar i sin egna hemstad Sarajevo, som var under belägring.

Sedan tog de sig vidare till Sverige och hamnade i Ystad, Karlskrona och slutligen Kalmar, där Dzenita är heltidspolitiker för Socialdemokraterna sedan tio år tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.