• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Helen Nilsson är kommunalråd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
kommunalrådet Helen Nilsson(S) berättar i videon ovan vad är tanken bakom beslutet. Foto: Hamed Ubaidi

Kommunalrådet om nedläggningen – svårt med rekrytering och ekonomi

Publicerad

Brandkåren i Tuna i Vimmerby kommun kommer att läggas ner vid årsskiftet. Den stora anledningen till beslutet är att kommunen har haft svårt att rekrytera deltidsbrandmän.

Bakgrunden till beslutet är en analys som gjorts av räddningstjänsten i Tuna, där man dels tittat på de ekonomiska förutsättningarna, och på rekryteringsproblemen som finns.

– Utifrån den information vi har så är det här bästa lösningen, det är svårt att rekrytera. Nu kommer man att få hjälp från andra ställen, säger Vimmerbys kommunalråd Helen Nilsson (S).  

Fler brandmän – men inget krav att ställa upp

I praktiken innebär förändringarna att man går från tre brandmän med dygnet runt-beredskap, där det finns ett krav på brandmännen ska kunna rycka ut inom åtta minuter, till ett så kallat brandvärn bestående av frivilliga som rycker ut om de har möjlighet.

– Vi måste ändå ha personal som tar hand om olika uppgifter och då får man hitta lösningar, säger Helen Nilsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.