Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Germundsson (KD) är kommunstyrelsens ordförande i Markaryd och tror att invånarna i kommunen har förståelse för situationen där Nibe varslat 264 anställda. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Kommunalrådet om varslet på Nibe i Markaryd: ”Ingen undergångsstämning”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att fler än väntat varslas om uppsägning på värmepumpstillverkaren Nibe i Markaryd så ser både koncernchefen och kommunalrådet optimistiskt på framtiden.

SVT besökte Markaryd dagen efter beskedet att 264 av 1300 anställda på Nibe varslas om uppsägning.

Både koncernchefen Gerteric Lindquist och kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson (KD) säger att den yttre påverkan har varit avgörande.

– Vi tror att nyproduktion av bostäder mer eller mindre stannar av med den här räntenivån, säger Gerteric Lindquist.

I klippet hör du också vad en av de anställda på Nibe tänker dagen efter varselbeskedet.

”Signal till kollegor på nationell nivå”

– Det är ju lite grann också en signal till mina kollegor på nationell nivå och på europeisk nivå. Det räcker inte att tala om den gröna omställningen utan man måste också visa det praktiskt, säger Bengt Germundsson (KD) och fortsätter:

– Här har vi ett företag som satsat på den gröna omställningen och där man i Europa ser en ökning av gas- och oljeberoende Det haltar lite grann.

Tror på framtiden

Trots att koncernchefen ser varslet som en nödvändig åtgärd så svarar Gerteric Lindquist ett självklart ”ja” på frågan om han tror att Nibe i Markaryd i framtiden kommer att behöva anställa på nytt.

– Det är klart att vi gör, vi står inför en nödvändig omställning. Det här får väl vara ett hack i kurvan, säger Gerteric Lindquist.

– Jag tror att kommuninvånarna har en stor tillit till att företaget förmår att möta den framtid som finns även om det råkar vara svårt just nu. Så det är ju ingen undergångsstämning utan en förståelse för att det här är för att stå starka när konjunkturen vänder, säger Bengt Germundsson (KD).

Innan det står klart vilka som faktiskt kommer att beröras av varslet kommer fackliga förhandlingar att genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.