Kaffemugg med texten Kvinnojouren & ungdomsjouren i Kalmar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mörbylånga kommun ger 3 kronor per invånare. ”Ett rimligt bidrag”, säger Malin Furberg, verksamhetschef för individ och familjeomsorgen i kommunen. Foto: SVT

Kommunernas ojämna bidrag till Kvinnojouren i Kalmar – från 0 kronor till 1 miljon

Publicerad

Bidragen från kommunerna i södra Kalmar län till Kalmars Kvinnojour varierar med hundratusentals kronor. Nyligen berättade Kvinnojouren om bristen på resurser – och hur sommaren varit tyngre än någonsin.

Kvinnojouren i Kalmar arbetar med att stödja och ge skydd till våldsutsatta kvinnor i hela södra Kalmar län. Det är en ideell förening som får pengar från Socialstyrelsen men även från frivilliga kommuner, där bidragen från kommunerna är viktiga för att lyckas hålla föreningen rullandes.

I år och förra året har trycket hos kvinnojouren under sommaren varit ovanligt högt, vilket har lett till att flertalet utsatta kvinnor inte får något svar när de ringer.

Stora skillnader i bidrag

Hur mycket bidrag som kommunerna väljer att ge varierar kraftigt, där Emmaboda och Mönsterås ger 30 000 kronor medan Kalmar kommun ger 1 000 000 kronor.

I Borgholm kommun har man valt att inte ge något bidrag alls i år.

– De hade skickat in ansökan för sent och den regeln gäller för alla föreningar, säger Joel Schäfer, ordförande i socialnämnden i Borgholms kommun.

Pernilla Printz som är verksamhetschef för Kalmar Kvinnojour tycker att Borgholms kommun inte tar ansvar över sina invånare, då det är många som ringer och söker stöd från just Borgholms kommun.

– De tar inte fullt ut ansvar för sina invånare som är utsatta för det här, säger Pernilla Printz, verksamhetschef Kvinnojouren i Kalmar.

I Mörbylånga kommun har drygt 48 000 kronor beviljats i stöd till Kalmar Kvinnojour, något som beräknas bli cirka 3 kronor per invånare i Mörbylånga kommun.

– Det har varit en nivå som vi har bedömt som rimlig, utifrån hur mycket aktivitet som kvinnojouren har riktat mot invånarna i Mörbylånga kommun, säger Malin Furberg, verksamhetschef för individ och familjeomsorgen i Mörbylånga kommun.

2024:s ekonomiska stöd från kommunerna till Kvinnojouren

Mörbylånga: 48 357 kr

Torsås: Inget bidrag ännu, men ska komma efter 15 augusti

Borgholm: 0 kr

Emmaboda: 30 000 kr

Mönsterås: 30 000 kr

Nybro: 65 000 kr

Oskarshamn: 350 000 kr

Kalmar: 1 000 000 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.