Svårt att jämföra och byta djurförsäkringar

Uppdaterad
Publicerad

Djurförsäkringar kan ha komplicerade avtal och vara svåra att jämföra och byta. Det kom Konkurrensverket fram till när de granskade marknaderna för djurförsäkringar.

Djurförsäkringar kan vara ganska komplicerade för konsumenten att sätta sig in om man jämför med andra försäkringsprodukter.

– De flesta bolag har både en fast och rörlig självrisk. Där den rörliga delen är baserad på vårdkostnaden och detta är unikt för djurförsäkringar. Sen finns det till exempel undantag för olika raser som kan göra att man blir utan ersättning vid ett veterinärbesök, säger Leif Nordqvist som är projektledare på Konkurrensverket.

Högst försäkrade i Europa

Efterfrågan har ökat på djursjukvård de senaste åren och svenskarna har högst försäkringsgrad för sina hundar och katter i hela Europa. 2017 köpte vi djurförsäkringar för knappt fyra miljarder kronor, visar Konkurrensverkets granskning som gjordes i fjol.

Leif Nordqvist, projektledare på Konkurrensverket. Foto: Konkurrensverket

En indikation på att många djurägare upplever försäkringsskyddet begränsat var den enkätundersökning som gjordes av myndigheten på sociala medier.

– Den riktade sig till de som haft sitt djur hos veterinär det senaste året. Då var det färre än hälften som sa att de fått full ersättning efter att självrisken varit betald, säger Leif Nordqvist.

Förslag på åtgärder

I rapporten lämnar Konkurrensverket förslag på förändringar som ska göra det lättare att jämföra och byta djurförsäkringar. Bland annat tycker myndigheten att prisjämförelsetjänster på djurförsäkringar behöver bli bättre.

Myndigheten har också lämnat förslag till näringsdepartementet om att de ska förenkla möjligheterna att byta djurförsäkring. Undantag i den så kallade kontraheringsplikten gör att försäkringsbolagen inte är tvingade att acceptera en kund vars djur innebär en hög risk. Något som inte är tillåtet när det till exempel gäller hem och villaförsäkring.

– Då kan det vara svårt att till exempel byta bolag när djuret blir äldre. Det innebär en inlåsningseffekt som inte gynnar försäkringstagaren, säger Leif Nordqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.