Kopparstölder trots dna-märkning

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket ska nu satsa stort på att försöka få stopp på kopparstölder längs med järnvägen genom dna-märkning. Men hittills har metoden haft ett blandat resultat.

Dna-märkning har redan testats med blandade resultat. På stambanan mellan Alvesta och Nässjö försvann DNA-märkt koppar så sent som i våras, och inte heller för kyrkan i Markaryd har metoden varit lyckad under de två år man använt sig av märkningen på sina takplåtar.

– Det finns de som går in i byggnader trots larm. Vi har likadant här. De [kopparplåtarna] är dna-märkta, men de struntar i det och tar dem ändå, säger Per Persson, kyrkvaktmästare Markaryd.

Vätska penslas på koppar

Dna-märkning görs genom att en genomskinlig vätska penslas på kopparn. Vätskan innehåller dna som ger den en unik identitet, som gör att polisen kan spåra stulen koppar till rätt ägare. Vätskan lämnar även spår på allt och alla som den kommer i kontakt med.

– Då kan vi knyta personerna till ett brott, de kan bli misstänkta för stöld eller häleri, säger Robert Loeffel, informationschef vid Kronobergspolisen.

På vissa håll har dna-märkningen haft stor effekt. I Olskroken i Göteborg har stölderna av kopparkabel i princip upphört, enligt Harly Nielsen vid Trafikverket region syd.

Hoppas få tillbaka stöldgods

Men för att metoden ska ha en avskräckande effekt krävs tydliga skyltar om att dna-märkning är gjord. Det återstår att se vilken effekt Trafikverkets stora satsning får, och om kyrkan i Markaryd någonsin kommer att få tillbaka något av de stulna takplåtarna.

– Man får ju hoppas det i alla fall, säger Per Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.