I Nybro polisdistrikt jobbar man med kommuner i både Kronoberg och Kalmar län och där har polisen använt sig av den metoden och lagfört 20 personer sedan årsskiftet.
”Dom efter åtta dagar”
Anna Rundström Holm, gruppchef hos polisen i Nybro, och hon anser att det sättet att jobba har snabbat upp hela processen när det handlar om tiden från att ett brott som är begånget, till dess att personen i fråga blivit lagförd.
– Det allra snabbaste som vi har haft är att det kommit en dom efter åtta dagar, så det blir ju en bra effekt av det.
– Syftet med detta är ju att det ska bli strängare straff vid upprepade brott och det blir ju en snabbare dom eftersom domen kommer tidigare, så förhoppningsvis kommer vi att se en skillnad genom den här metoden, säger Anna Rundström Holm.
Handlar om enklare ärenden
Än så länge är det bara i Kronobergs län som metoden tillämpas, men från nästa årsskifte kommer metoden att tillämpas även i Kalmar län.
– Det handlar om enklare ärenden, olovliga körningar, rattfyllleri, ringa stöld och sådana ärenden som kan utredas snabbt, säger Anna Rundström Holm.
– Sedan handlar det om att det ska vara maximalt tre år i straffskalan, gärningspersonen ska vara kvar på plats och vara minst 18 år.
Snabbare lagföring steg för steg
Arbetssättet innebär att polispatrullen gör klart utredningen direkt när de ingripit mot en misstänkt. Patrullen ger den misstänkte en tid i tingsrätten för huvudförhandling vid ingripandet.
Så här kan det gå till:
• Polispatrullen stoppar en misstänkt för exempelvis rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott eller stöld
• Patrullen tar ställning på plats om brottet kan bli ett snabbare lagföring-ärende och ringer en jourförundersökningsledare
• Förundersökningsledaren beslutar om snabbare lagföring är aktuellt och ger patrullen direkt stöd och återkoppling per telefon
• Erkänner den misstänkte kan han eller hon skriva på en fullmakt till polisen med ett bötesbelopp som sedan fastställs av en åklagare (strafföreläggandefullmakt).
• Ärendet går direkt vidare till åklagare och polispatrullen kan fortsätta sitt arbete på fältet.
Källa: Polisen