Bilden är från en manifestation för LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Foto: TT

Kritik mot förslag om slopad personlig assistans för unga

Uppdaterad
Publicerad

Ett fruktansvärt förslag. Så beskriver Anna-Lena Gustafsson Modig, ordförande i RBU Kalmar län, förslaget från regeringens utredare att funktionshindrade barn under tolv år och äldre över åttio år inte ska ha rätt till personlig assistans.

– Det är fruktansvärt. Det kommer bli hemskt för alla barnfamiljer. Föräldrarna kommer belastas ännu mer. Syskon kommer drabbas när de inte får lika mycket tid med sina föräldrar.

Istället ge stöd i hemmet

Hon är ordförande för RBU Kalmar län, en förening för rörelsehindrade barn och ungdomar. Enligt den kommande LSS-utredningen som SVT Nyheter tagit del av ska de som blir av med sin personliga assistans istället få stöd framför allt i hemmet, vilket innebär inskränkningar för barn som inte specifikt behöver vård hemma utan vill kunna röra sig som andra.

– Det kommer minska tiden och möjligheten att göra det som andra barn kan göra; umgås med vänner, sticka ner på stan och liknande.

Blir låsta till hemmet

Anna-Lena Gustafsson Modig säger att konsekvensen om de nya direktiven klubbas igenom blir att hela familjer blir låsta till hemmet.

– De hamnar i husarrest. Man får sitta och vänta på den hjälp man behöver precis som äldre väntar på hemtjänsten. Livet blir att följa mall och klockslag efter kommunens välvilja.

Hon berättar att det finns en stor oro för vad förslaget kan komma att innebära för de som i dag har personlig assistans.

– Jag pratar dagligen med föräldrar om hur de ska lösa sina liv. För många riskerar det här att bli ett stort dråpslag. Man vet inte hur man ska få timmarna på dygnet att räcka till om man blir av med sin assistans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.