I januari i år ändrades den så kallade EBO-lagen, som innebär att asylsökande har rätt att bo var de vill. Ändringen gör att 32 kommuner nu får peka ut områden dit asylsökande inte får flytta utan att bli av med sin dagsersättning.
Särskilda områden pekas ut
Regeringen valde att låta undantaget omfatta kommuner där det finns områden med särskilt hög långtidsarbetslöshet, mycket låg sysselsättning och utbildningsnivå samt dåligt valdeltagande.
Men flera av de 32 kommunerna har sagt att de inte vill att asylsökande ska kunna flytta till någon del av kommunen utan att bli av med sin ersättning. De tänker anmäla hela kommunen som ett utsatt område, trots att förutsättningarna som gav dem rätt att göra undantag inte gäller i hela kommunen. En av dem är Katrineholm.
Menar att hela kommunen är utsatt
– Katrineholm är ett utsatt område och det har vi varit under flera år och nu behöver vi få andrum, sa Göran Dahlström (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm till SVT Nyheter Sörmland för någon vecka sedan.
Men SVT:s kartläggning visar att Katrineholm har både lägre långtidsarbetslöshet och högre sysselsättning än många andra kommuner som inte har fått möjlighet att begränsa asylsökandes rätt att bosätta sig där. Av de tio kommuner som har sämst utfall på kriterierna som ger rätt till undantag är det bara fyra som omfattas av det.
Kommunalrådet: ”Lite konstigt”
Kommunalråd i kommuner som utöver stora socioekonomiska utmaningar också haft ett stort asylmottagande har reagerat på de nya reglerna. Lars Altgård (S) är kommunstyrelsens ordförande i Lessebo:
– Jag tycker att det är lite konstigt eftersom vi ligger illa till på alla de här faktorerna som arbetslöshet och sysselsättning och så vidare.
Asylsökande blir ju aldrig ett kommunalt ansvar, de får ju sin ersättning från staten. Spelar det verkligen så stor roll om det bor många egenbosatta asylsökande här?
– Man väljer av en orsak att komma hit, och risken är ganska stor att man stannar kvar. Och här är ju möjligheterna att få jobb och bli integrerad i samhället ganska dåliga för tillfället, säger Lars Altgård.