Per-Arne Andersson, chef för utbildning och arbetsmarknad på SKR, säger att alla kommuner borde ha möjligheten att göra undantag. Foto: TT/Thomas Carlgren/Pressbild

De vill stoppa fri bosättning för asylsökande helt

Publicerad

Fler kommuner borde få lov att göra undantag från den lag som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill. Det menar Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Helst av allt vill de att lagen skrotas helt. I stället vill de att alla asylsökande ska bo på asylboenden. 

– Att 32 kommuner får göra undantag är jättebra, men vi tror att alla kommuner skulle behöva den möjligheten, säger Per-Arne Andersson, chef för utbildning och arbetsmarknad på SKR.

Lag från 1994

Lagen som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill infördes 1994 av den dåvarande borgerliga regeringen. Intentionen var att asylsökande skulle ta ett större ansvar för sin situation och få ett ökat självbestämmande.

Men kritikerna menar att lagen lett till segregation och ökad trångboddhet eftersom många asylsökande valt att bosätta sig med sina släktingar i områden där exempelvis arbetslösheten är hög och sysselsättningen låg.

Därför har regeringen nu valt ut 32 kommuner som har områden där de socioekonomiska utmaningarna är extra stora. Tanken är att kommunerna ska anmäla vissa områden till Migrationsverket. Asylsökande som ändå bosätter sig i ett sådant område mister sin dagersättning.

SKR vill se fler undantag

Enligt SKR är det betydligt fler kommuner som skulle behöva ges möjlighet att göra samma undantag.

Men vart ska alla asylsökande i så fall ta vägen, om alla kommuner får göra undantag?

– Vi vill att de ska bo i asylanläggningar under tiden som de söker asyl. När man har fått uppehållstillstånd så ska de fördelas ut i landets kommuner enligt en fördelningsnyckel. Vi vill ha ett ordnat asyl- och flyktingmottagande, säger Per-Arne Andersson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.