En man står vid ingången till en byggnad med skylten ”Thoren Framtid”. Han håller i dörrhandtaget och ser ut att vara på väg in. Omgivningen har buskar och gräsmatta, och byggnaden är ljus med en röd takbeläggning och stora fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robin Brevestedt, rektor på Thoren framtid i Ljungby om att skolan byter namn till Hagatorpsskolan. Foto: SVT

Kritiserade Thorengruppens grundskolor byter namn

Uppdaterad
Publicerad

Alla grund- och förskolor inom kritiserade Thorengruppen byter namn. Vilken koncern som äger skolorna kommer dock inte att framgå av de nya namnen.

I maj i år kom beskedet att Thorengruppen, som fått skarp av Skolinspektionen för stora brister på flera av sina skolor, får nya ägare. Den nya styrelsen och ägarna är just nu föremål för en så kallad ägar- och ledningsprövning.

Thorengruppen är dock fortfarande formell huvudman för samtliga skolor.

Byter till lokala namn på skolorna

Men nu har flera grundskolor meddelat att de kommer att byta namn under hösten. Thoren Framtid i Växjö döps om till Mobergsskolan och Thoren Framtid i Ljungby ska heta Hagatorpsskolan.

– Vi har fått i uppdrag att byta namn eftersom det är en nystart för skolan och för hela företaget. Då har man valt att markera det, och då ska vi ha ett namn som passar en skola och som passar oss här i Ljungby, säger Robin Brevestedt, som är skolans rektor, till SVT Småland.

Hur mycket har det här att göra med kritiken som har funnits mot koncernen?

– Det har nog mer att göra med att företaget har bytt ägare, och att det är en ny huvudman, säger Robin Brevestedt.

Koncernens namn finns inte med

Enligt Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Thorengruppen, är samtliga skolor och förskolor inom koncernen på väg att byta till namn som i de allra flesta fallen är lokalt förankrade.

Ägarkoncernens namn kommer dock inte att framgå av skolornas nya namn.

”Dock kommer det alltid att framgå, på hemsidor, i foldrar etc att skolan ingår i en koncern. De vårdnadshavare och elever som funderar på att välja skolan måste ha relevant information för det valet, vem som äger och ansvarar för skolan är självklart relevant information”, skriver hon i ett mejl till SVT Småland.

Thoren Framtid i Ljungby valde sitt namn eftersom skolan ligger i närheten av Hagatorpsvägen.

Har eleverna varit involverade i vilket namn det blev?
– Vi hann så långt att vi började testa skolnamn innan eleverna började. Men bland personalen har vi stor förankring kring namnet, säger Robin Brevestedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.