Förra året upptäcktes att kronviltet har etablerat sig på Öland, vilket Ölandsbladet har skrivit om. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, tror att människor har transporterat kronviltet över bron och sedan släppt ut dem på Öland. Något som kan få konsekvenser både för lantbruket och miljön på ön.
– Är det ett stort omfång så kan det bli skador på grödor och annat för lantbrukarna. Vi har en känslig natur på Öland med känsliga örter och blommor. Vi har kvar fjolåret i färskt minne med en extrem torka och nu har vi fler djur som ska överleva helt enkelt, säger Roger Gustavsson, kommungruppsordförande LRF i Mörbylånga kommun.
Polisanmälan
Länsstyrelsen säger till Ölandsbladet att eftersom kronhjort tillhör Sveriges fauna, så att kronhjortarna är på Öland är inget som de åtgärdar. Däremot kan det vara ett jaktbrott om någon har fört dit och släppt ut dem.
LRF i Mörbylånga och Borgholms kommun har polisanmält misstänkt olagliga utsättningar av djuren, som de menar ska ha skett av privatpersoner. Men polisen kommer inte att utreda det fallet. I beslutet att inte inleda förundersökning skriver polisen att ”det är uppenbart att brottet inte går att utreda”. Skälet är att det inte finns några spår att gå på.
”Osannolikt att de simmar”
Att djuren ska ha simmat över menar LRF är osannolikt. Dels för att de närmsta kronhjortarna som finns i Kalmar län är i Oskarshamn och där är de såpass få att de inte söker nya betesmarker. Men framför allt för att de inte dök upp stegvis utan helt plötsligt ska de ha funnits i ett större antal på Öland.
Eftersom kronhjortarnas ursprung inte går att styrka, kan det finnas en risk ifall de är från andra europeiska länder, att de bär på smitsamma sjukdomar.
Kronhjorten är inte det enda djuret som är ett nytt tillskott till Ölands flora och fauna. Både vildsvin och dovhjort har dykt upp på ön under de senaste åren, även de misstänkts ha släppts ut i naturen.