Länsstyrelsen Kronoberg kommer under 2024 att tvingas dra ner på kalkningen av sjöar och vattendrag. Skälet är enligt länsstyrelsen minskade anslag från Havs- och vattenmyndigheten (HaV) Foto: Foto: Sture Gustafsson/TT

Kronoberg drar ner på kalkningen – kapar bort 3 000 ton

Publicerad

Sjöarna i Kronobergs länk kommer inte att kalkas lika i år som tidigare år. Skälet är enligt Länsstyrelsen Kronoberg brist på pengar och högre priser.

Länsstyrelsen Kronoberg kommer i år inte att kunna bevilja bidrag till att kalka sjöar och vattendrag i samma utsträckning som tidigare, skriver länsstyrelsen under torsdagen i ett pressmeddelande. Orsaken är mindre pengar i kombination med prisökningar.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) som betalar ut pengar till länsstyrelserna för att sköta kalkningen av sjöar och vattendrag kommer i år att betala ut mindre pengar. Det gör att det enligt Länsstyrelsen Kronoberg i år saknas cirka tre miljoner kronor. Behovet hos kommunerna i Kronoberg är på totalt 12 miljoner kronor.

Mindre kalk kan spridas

Konsekvensen blir att flera vattendrag och 75 sjöar inte kommer att kalkas under år 2024. Av den planerade kalkspridningen på 8 900 ton kommer 6 000 ton kalk att kunna spridas.

– Många av de sjöar och vattendrag som inte kan kalkas kommer att återförsuras. En av de mest påtagliga konsekvenserna kan bli att mörtens fortplantning störs. Just mört är en viktig fiskart för sjöarnas ekosystem, säger Jan Grosen, chef för vattenenheten, i pressmeddelandet.

Avgiftar vattnet

Kalkningsverksamheten i Kronobergs län har pågått sedan slutet på 1970-talet och görs för att motverka försurning av sjöar och vattendrag.

Kalkningen hjälper till att höja pH-värdet i sjöarna och avgiftar vattnet från skadliga metaller. Länsstyrelsen Kronoberg brukar årligen kalka ungefär trehundra sjöar i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.