1150 kvinnliga sjömän och kvinnliga sjöbefälsstuderande har samlats i den slutna gruppen #lättaankar. Där har sjöfartens kvinnor delat med sig av sina upplevelser till sjöss när det gäller sexuella trakasserier.
Kvinnor inom sjöfarten kräver nu i sitt upprop att arbetsgivare, universitet och skolor visar handlingskraft så att de sexuella trakasserierna av kvinnliga sjömän upphör.
”Trötta på sexuella trakasserier”
– Kvinnor till sjöss är så trötta på sexuella trakasserier, så nu har vi gått ihop, samlat berättelser och släppt en film där berättelserna får utrymme, säger Cajsa Jersler Fransson, som jobbar med forskning och innovation på Sjöfartsverket.
Hon berättar att det redan har kommit många reaktioner på berättelserna och att diskussionen nu är igång om vad som behöver göras inom sjöfartsbranschen för att komma till rätta med problemen.
– Många har inte förstått hur utsatt man kan vara ombord på ett fartyg, långt ifrån sin familj, säger Cajsa Jersler Fransson.
Ska ta fram handlingsplan
Nu är målet inställt på att ta fram en handlingsplan för att bättre kunna nå ut med hur branschen ska arbeta för att sexuella trakasserier inte förekommer i fortsättningen.
– Vi måste göra allt vi kan för att bli av med de dåliga strukturerna, säger Cajsa Jersler Fransson.
NÅGRA AV VITTNESMÅLEN I #LÄTTAANKAR
”Jag var 17 år när en arbetsledare kom in i min hytt och la sig i min koj. En 17-årig elev som fick hantera en full, vuxen tvåbarnsfarsa, som 'bara ville ta lite'.”
”Jag jobbade som matros. Jag hade overall och satt på huk. En kväll på fyllan sa min kollega som stod på andra sidan trailern – 'när du sitter där på huk tänker jag på din fitta'. Det var inte så jävla roligt att fortsätta jobba med honom dag ut och dag in.”
”Jag hade mitt första möte med rederiets personalchef. Jag berättade vad som hänt. Han bara tittade på mig, skrattade och sa att han inte tror på mig. Sen var mötet slut.”