En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en sjukvårdspersonal i blå kläder som går ner för en sjukhuskorridor. I korridoren finns en rullande vagn och dörrar som leder till andra rum. Den högra sektionen visar en man i en tröja som står framför en ljus bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kemikalierna kan ge människor huvudvärk, snuva, astma och rodnad i huden enligt Stefan Ljunggren, yrkes- och miljöhygieniker. Foto: Gry Nanker/SVT

Personalen blir sjuka på sjukhuset i Västervik – experten pekar på golvet

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på kvinnokliniken i Västervik har dragits med långdragna hälsoproblem. Liknande problem är kända från andra platser, och enligt experten Stefan Ljunggren är det ganska sannolikt att giftiga kemikalier från golvlim är en förklaring.

Både personal och patienter i hus 07 har under flera år blivit sjuka i lokalerna i Västerviks sjukhus. Trots flera utredningar har regionen inte hittat nån orsak till problemen, men enligt yrkes- och miljöhygienikern Stefan Ljunggren vid Arbets- och miljömedicin i Region Östergötland är fukt i golvet en trolig anledning.

– Vi ser detta problemet ganska ofta i offentliga byggnader så som kontor, sjukhus och skolor. Det är en problematik som är väldigt svår att lösa eftersom det är svårt att säga exakt vad det är som gör folk sjuka, säger Stefan Ljunggren.

Två barnmorskor står bredvid en bernsäng inne på förlossningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet ovan är från augusti i år. Hör personalen berätta om sina besvär och vilka konsekvenser arbetsmiljön har fått. Foto: Gry Nanker/SVT

Förhöjda halter av fukt

När Stefan Ljunggren får se rapporten som gjorts om inomhusmiljön i hus 07 på Västerviks sjukhus konstaterar han att hela huset har fuktproblem.

– Huset har flera plan som alla visar förhöjda halter av fukt i både väggar och golv. Av det som går att utläsa i rapporten finns det en stor problematik i hela huset, säger Stefan Ljunggren.

Farliga kemikalier

Fukten i golvet kan påverka limmet som finns under plastmattan. När limmet bryts ner skapas flyktiga kemikalier som kan påverka människorna i lokalen.

– Det visar sig oftast som allmänsymptom exempelvis huvudvärk, snuva och rodnad i hud. Vuxna kan också utveckla astma.

Illustrationen visar en schematisk uppdelning av ett rum där flyktiga kemikalier avges från mattan och limmet. Längst ner indikeras fukt som stiger från betongen. Fuktpilarna pekar uppåt och markerar fuktens rörelse genom materialet. Textetiketter förklarar de olika komponenterna: ”Flyktiga kemikalier”, ”Lim”, ”Matta” och ”Betong”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fukt som förekommer i betong kan komma från vattenläckor men också vara där från början när betongen inte hunnit torka helt innan plastmattan läggs på. Hör experten Stefan Ljunggren förklara hur fukt i betong skapar kemikalier som är farliga för människor. Foto: Gry Nanker/SVT

Åtgärder

Enligt Stefan är det sannolikt att fukten i golven är en del av problemet på Västerviks sjukhus. Att åtgärda golven är en viktig del i utredningen menar han.

– Även om mätningarna av kemikalierna i luften visar låga värden betyder inte det att det inte finns ett problem.

För att lösa problemet kan man antingen lägga ett skyddande lager mellan betong och matta för att stänga in kemikalierna i betongen, eller byta ut golvet till ventilerade golv för att ventilera ut kemikalierna innan de når ut i lokalerna.

Region Kalmar säger till SVT att de inte prioriterar golven och menar att det inte är det som påverkar personalen mest.

En person sitter på en stol och vänder sig mot kameran, klädd i en svart jacka och en ljus rosa skjorta. Bakgrunden består av en grön tygvägg som har en veckad struktur. Belysningen är mjuk och skapar en neutral atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Liljenberg, byggchef på Region Kalmar län menar att det inte är golven som påverkar personalen mest, och att golven därför är långt ner på priolistan i deras fortsatta utredning. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.