En splitbild med en man till vänster och två barnmorskor runt en barnsäng till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskorna förstår att utredningarna tar tid men vill ha svar på vad problemet kan vara. Hör mer i videon. Foto: Gry Nanker/SVT

Trots flera utredningar på Västerviks sjukhus – problemen i lokalerna fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Efter att personal på kvinnokliniken på Västerviks sjukhus började känna allergisymptom på jobbet har Region Kalmar gjort flera undersökningar av lokalerna. Två år senare har man fortfarande inte hittat anledningen till reaktionerna.

Problemet i Kvinnoklinikens lokaler på Västerviks sjukhus har pågått i flera år. Kli i halsen, snuva och till och med andningsproblem är vardag, men vad som gör personalen sjuk kan Region Kalmar fortfarande inte svara på.

– Problemet är att de utredningar som gjorts har inte kunnat peka på någon enskild förklaringsfaktor. Därför är det jättesvårt att göra något åt det, säger Michael Algovik, verksamhetschef för kvinnokliniken i Västervik.

Har gjort åtgärder

För att förbättra miljön för personalen har Region Kalmar jobbat med flera åtgärder. Personal har omplacerats till en annan arbetsmiljö och renoveringar av ventilationen har gjorts. Trots dessa åtgärder har symtomen bara blivit värre för de anställda.

– Det är jättetråkigt att man får symtom när man kommer till sin arbetsplats. Så ska det inte behöva vara och ingen hade varit gladare än jag om vi hade hittat problemet, säger Michael Algovik.

Lång utredning

En mängd provtagningar har genomförts i lokalerna under två år. De senaste proverna togs under våren 2024 och provsvaren håller på att diskuteras med sakkunnig enligt Region Fastigheter.

Om provsvaren inte visar vad det är i lokalerna som gör personalen sjuka är det oklart hur regionen ska agera framöver.

– Jag kan förstå att det är en komplex utredning, men man önskar ändå att få mer svar på vad det kan vara. Speciellt när det påverkar så många, säger Lina Adolfsson, barnmorska på förlossningen i Västervik.

Två barnmorskor står bredvid en bernsäng inne på förlossningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera barnmorskor har sagt upp sig för att de inte orkar jobba kvar. Foto: Gry Nanker/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.