Två barnmorskor står bredvid en bernsäng inne på förlossningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera barnmorskor har sagt upp sig för att de inte orkar jobba kvar. Hör mer i videon. Foto: Gry Nanker/SVT

Personal blir sjuka på Västerviks sjukhus: ”Behöver äta allergimedicin för att kunna jobba”

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har personalen som jobbar på förlossningen, gynmottagningen och BB på Västerviks sjukhus blivit sjuka i lokalerna. Förkylningssymptom och andningssvårigheter har gjort att flera har valt att säga upp sig.

I över två år har personalen på Västerviks kvinnoklinik blivit sjuka på jobbet. Något i lokalerna påverkar de anställda så de får förkylningssymtom och andningssvårigheter.

Personalen själva misstänker mögel, men det har inte gått att bekräfta. Vad det är i lokalerna som påverkar de anställda har Region Kalmar inte lyckats ta reda på.

– Jag får kli i halsen, snuva, rethosta och ju längre man jobbar desto värre blir det, säger Lina Adolfsson, barnmorska på förlossningen.

Påverkat patienter

Det är inte enbart personalen som har känt av problemet i lokalerna. En patient som övernattade i hus 7 reagerade på något i sitt rum.

– Vi vet att enstaka patient har reagerat, men exakt vad den reaktionen berodde på vet vi inte heller, säger Michael Algovik, verksamhetschef på kvinnokliniken i Västervik.

– Så får det ju inte vara. Det känns fruktansvärt att våra patienter blir påverkade, säger Lina Adolfsson.

Personal har sagt upp sig

SVT har varit i kontakt med en person som blev så sjuk att hon valde att säga upp sig. Hon vill inte medverka med citat, men uppger att det finns fler som slutat av samma anledning.

Enligt personalen som SVT pratat med så tar majoriteten av de påverkade i lokalerna allergimedicin för att inte bli sjuka på jobbet. Att köpa tabletter och inhalatorer har blivit en vardag säger de, och kostnaden måste de stå för själva.

– Jag behöver äta allergimedicin för att kunna gå till jobbet, vilket så klart inte är kul och väldigt påfrestande, säger Lina Adolfsson.

– Jag har tagit medicin i flera år som jag har fått öka både i mängd och styrka, säger Katarina Engström Jansson som också jobbar som barnmorska.

En splitbild med en man till vänster och två barnmorskor runt en barnsäng till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskorna förstår att utredningarna tar tid men vill ha svar på vad problemet kan vara. Foto: Gry Nanker/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.