En person sitter på en stol och vänder sig mot kameran, klädd i en svart jacka och en ljus rosa skjorta. Bakgrunden består av en grön tygvägg som har en veckad struktur. Belysningen är mjuk och skapar en neutral atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under januari 2025 kommer en ny inventering av inomhusmiljön i hus 07 färdigställas vilket kommer bestämma vilka åtgärder som ska göras. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Kemikalierna i golven inte prioriterade av Region Kalmar: ”Inte det som påverkar mest”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kemikalier hittats i både golvet och luften i hus 07 på Västerviks sjukhus så är golven långt ner på Region Kalmars prioriteringslista när inomhusmiljön nu ska åtgärdas.

– Vi ser inte det som att det påverkar inomhusmiljön i den grad, säger Maria Liljenberg, byggchef på Region Kalmar län.

Problemet med kemikalier som hittats i golv och i luften i hus 07 är något Region Kalmar inte prioriterat hittills när man vidtagit åtgärder mot inomhusmiljon. Detta trots att det är ett känd problematik i offentliga byggnader. Det finns exempelvis fall som Sahlgrenska Universitetssjukhuset där hela byggnader fått rivas ur.

Och inte heller framåt ser man golven som något som akut måste åtgärdas. Enligt Maria Liljenberg

– Golven är förseglade och är inte det som påverkar personalen mest, säger Maria Liljenberg.

Maria Liljenberg menar också att mätningarna inte visar på generella fuktproblem i golven, och att kemikalierna i luften inte kommer från golven utan från impregnerade material i konstruktionen.

Enligt inomhusmiljöexperten Stefan Ljunggren, som tittat på regionens egna rapporter, så finns det fuktproblem i hela huset och han menar att det är mindre troligt att kemikalierna som hittats i luften kommer från impregnerade material.

En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en sjukvårdspersonal i blå kläder som går ner för en sjukhuskorridor. I korridoren finns en rullande vagn och dörrar som leder till andra rum. Den högra sektionen visar en man i en tröja som står framför en ljus bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kemikalierna kan ge människor huvudvärk, snuva, astma och rodnad i huden enligt Stefan Ljunggren, yrkes- och miljöhygieniker. Foto: Gry Nanker/SVT

Åtgärder

Under de två åren som problemen i hus 07 i Västerviks sjukhus har undersökts har också flera åtgärder gjorts för att förbättra inomhusmiljön.

– Vi har satt in nya ventilationsaggregat, bytt avloppsstammar, bytt fönster och målat om, säger Maria Liljenberg.

Vilka åtgärder som behöver göras i framtiden utreds fortfarande och kommer att fastställas i januari 2025.

Löst problemet om två år

Maria Liljenberg menar också att åtgärderna för att försöka lösa problemen inte får ta hur lång tid som helst. Region Kalmars ambition är att ha löst problemet om två år.

– Vi ska göra åtgärder så att personal och patienter kan vistas i huset i 10 till 15 år till och då kan en åtgärd inte ta fem år utan kanske två år max.

Nu har det redan gått två år sedan ni började utreda problemet. Känner ni att ni kommit så långt att ni kan lösa problemet på två år?

Jag hoppas att det är så men det är inget jag kan garantera.

Nytt hus om 10 till 15 år

I Region Kalmars långstrategiplan för Västerviks sjukhus ska ett nytt hus byggas inom 10 till 15 år och verksamheten i hus 07 är den första som ska flyttas in.

Kan ni inte bygga det nya huset nu för att kunna flytta på personalen?

Nej vi kan inte det. Det är mycket annat som måste räknas med och det är svårt att snabba på det mer än vad vi gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.