Kalmar läns tillförordnade landshövding varnar i ett brev regeringen för konsekvenserna av den svåra torkan på Öland. Foto: SVT/Arkivbild

Landshövdingens krisbrev till regeringen om torkan

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar läns tillförordnade landshövding Cecilia Schelin Seidegård skriver nu ett brev till regeringen om den svåra torkan på Öland. Effekterna av den tredje torra sommaren på rad innebär ett hot mot svensk livsmedelsförsörjning – och världsarvet, skriver hon.

Brevet är adresserat till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), men även till Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.

I brevet skriver landshövdingen bland annat att delar av naturbetesmarkerna på Öland, på strandängarna och på alvaret, efter tre torra somrar nu inte bara är torr, utan helt död.

”Påverkar livsmedelsförsörjningen i hela landet”

Utöver att det direkt drabbar bönderna, som inte har tillräckligt med bete till djuren och måste stödutfodra, så kan torkan i förlängningen innebära ett hot mot svensk livsmedelsförsörjning, menar hon.

– Kalmar län står för en stor del av Sveriges produktion av mjölk, nötkött, ägg och kyckling. Därför kan det allvarliga läget på sikt inte bara påverka oss, utan hela landet, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård i ett pressmeddelande.

Världsarvet hotat

Hon varnar också för att världsarvet på södra Öland är hotat inom en nära framtid om djurantalet minskar, lantbruksföretag försvinner och markanvändningen förändras.

Syftet med brevet är enligt landhövdingen att informera regeringen om det allvarliga läget nu när höstbudgeten håller på att förhandlas.

Jag ser att denna information är viktig för regeringen och Jordbruksverket både i pågående budgetdiskussioner om finansiering av landsbygdsprogrammet och i arbetet med den nationella livsmedelsstrategin. Mera akut kan också åtgärder i form av exempelvis riktade stöd till vattenfördröjande och vattenmagasinerande åtgärder komma att behövas” avslutar hon brevet till landsbygdsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.