– Händelsen är polisanmäld, säger Daniel Tedenlind på Länsstyrelsen. I klippet berättar han hur förstörelsen upptäcktes. Foto: Karin Ahlgren

Länsstyrelsen: ”Tillstånd saknades”

Uppdaterad
Publicerad

Outgrävda lämningar av en järnåldersby kan ha förstörts för alltid efter att Eon och dess underleverantör One Nordic grävt ner elkablar i det området. Grävningen är polisanmäld och arbetet stoppat.

Daniel Tedenlind är kulturmiljöhandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar län, han har inspekterat platsen och konstaterar att det inte funnits något tillstånd för den schaktningen som gjorts.

– Det är allvarligt det som hänt eftersom kulturmiljölagen säger att inga fornlämningar får förstöras, i alla fall inte utan tillstånd från länsstyrelsen. Och det är allvarligt eftersom företaget inte sökt de tillstånd de behöver , men ändå genomfört de ingreppen, säger Daniel Tedenlind.

Eon säger till SVT Nyheter Småland att företaget missat att ta kontakt med länsstyrelsen.

– Det beror helt enkelt på den mänskliga faktorn, säger Eons presschef Filip Annas.

Eon ska nu tillsammans med sin underentreprenör gå igenom vad som brustit.

Välbevarade fornminnen

Skäftekärr på norra Öland  är internationellt känt för att där finns omfattande och välbevarade fornminnen från järnåldern.  På en sträcka av 1,5 kilometer där Eon och dess underleverantör One Nordic har grävt ner elkabel fanns rester av järnåldershus och gravfält och andra fornminnen.

När grävningen upptäcktes och privatpersoner slog larm till länsstyrelsen stoppades Eons arbete på platsen och grävningarna polisanmäldes.

– Det var allmänheten som slog larm och kontaktade både länsstyrelsen och företaget. Men då var ju skadan redan skedd, säger Daniel Tedenlind.

Oklara skador

Exakt vilka skador grävningen ställt till med är oklart just nu.

– Men vi ska genomföra en arkeologisk efterundersökning så att vi kan dokumentera det, säger Daniel Tedenlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.