– Det är en skandal av stora mått, säger arkeologen Jan-Henrik Fallgren. Foto: SVT

Unika fornlämningar förstörda vid Eons grävning på norra Öland

Uppdaterad
Publicerad

En kabelgrävning rakt igenom fossila åkrar och grunden till det som varit ett stort järnåldershus. Så ser en del av skadorna ut efter att Eon och dess underleverantör grävt ner elkablar på norra Öland.

– Det är en skandal av stora mått, säger arkeologen Jan-Henrik Fallgren.

– Jag kan inte finna ord för hur förbannad, ledsen och upprörd jag är, säger Jan-Henrik Fallgren.

I klippet ovan kan du se honom visa runt i det förstörda området.

Jan-Henrik Fallström är docent i arkeologi vid Uppsala universitet och har i sitt arbete varit mycket intresserad av fornlämningarna i Skäftekärr på norra Öland.

När han för en tid sedan upptäckte att flera av fornlämningarna blivit skadade i samband med att Eon grävde ner elkablar trodde han knappt sina ögon. Han jämför de grävningen vid fornlämningarna i Skäftekärr med om någon skulle dra kablar rakt igenom Birka.

– Det här är nästan en lika känd plats, säger Jan-Henrik Fallström.

Grävde trots att området var uppmärkt

Jan-Henrik Fallström förstår inte varför det inte gjordes någon arkeologisk undersökning av området där kablarna skulle läggas ner.

– Det görs ju överallt i landet innan man gör saker som har med infrastruktur att göra. Varför inte på Öland, säger Jan-Henrik Fallström.

Jan-Henrik Fallgren har svårt att hitta rätt ord när han ska beskriva vad han känner.

– Vi kommer aldrig att kunna få svar på vad som fanns här i marken, eller svar på hur de levde just här. Det är förstört, säger Jan-Henrik Fallström.

Han plockar upp vimplar som är fästa på grenar och kvistar i området och där man kan läsa att området är uppmärkt som en fornläming.

– Trots det har man grävt här, säger han.

Eon erkänner sin miss

Företaget Eon som gjort grävningarna på platsen medger att man begått ett misstag. Eon har helt enkelt glömt att ta kontakt med Kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen.

– Det beror helt enkelt på den mänskliga faktorn, säger Eons presschef Filip Annas.

Enligt lag får fornminnen inte förstöras och Länsstyrelsen i Kalmar säger till SVT Nyheter Småland att de lämnat in en anmälan om misstänkt brott till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.