Bjärby camping måste få sin ansökan om strandskyddsdispens godkänd av länsstyrelsen i Kalmar för att få driva verksamhet vidare. Borgholms kommun har gett grönt ljus för dispensen, men länstyrelsen har hittat brister i ansökan. Om inte kommunen hittar bevis för att campingen kan undantas från strandskyddet så kommer campingen tvingas stänga, och därmed försvinner också tillgången till det populära badet.
Men att stranden i Bjärby är populär är inget som Länsstyrelsen tar hänsyn till i sin bedömning.
– Lagstiftningen är ju till för oss alla. Vi måste följa rättspraxis, vi kan inte göra en ”vi tycker bedömning”, säger Pär Hansson som är länsarkitekt på länsstyrelsen i Kalmar.
Ingen dispens för campingverksamhet
Bjärbybadet har flitigt besökts sedan 60-talet. Undan för undan har det också blivit alltmer populärt att campa på platsen.
Campingverksamheten sköttes initialt av markägarna. 1985 lämnades driften över till den lokala idrottsföreningen i Runsten, och sedan 1994 driver Runstens bygdegårdsförening campingen ideelt.
Någon ansökan om strandskyddsdispens för att driva campingverksamhet har aldrig skickats in förränn nu. Avsaknaden av en dispens upptäcktes av Borgholms kommun av en slump. Kommunen tycker dock att verksamheten är viktig för östra Öland, och man vill att verksamheten skall kunna fortsätta.
Gamla kvitton kan bli avgörande
Men då krävs bevis för att att campingen var aktiv innan strandskyddslagen kom 1975.
– Det kanske finns några gamla kvitton eller nån tidningsartikel som visar att det varit verksamhet sedan tidigt 70-tal. Då tror jag att det finns väldigt bra möjligheter, säger länsarkitekten Pär Hansson.
I mitten av juni skall länsstyrelsen ta beslut om campingens framtid.
Strandskydd
1975 infördes generellt strandskydd. Syftet var att säkra områden för bad och friluftsliv enligt allemansrätten. Redan planlagda områden undantogs.
Strandskyddet innebär att det är förbjudet att:
• Bygga nytt.
• Ändra befintliga byggnader eller deras användning så att de inskränker allmänhetens tillgång till stränder.
• Utöka sin så kallade privata zon/hemfridszon på mark som är tillgänglig för allmänheten (genom att till exempel ställa ut utemöbler, anlägga gräsmattor eller rabatter).
• Gräva eller förbereda byggnationer.
• Uppföra anläggningar eller anordningar (till exempel bryggor, pirar, vägar och parkeringsplatser) i ett område som annars är tillgängligt enligt allemansrätten.
• Väsentligt förändra livsvillkoren för djur och växter. Kan t ex handla om muddring eller om avverkning av mer än ett fåtal träd. (7 kap. 15 § MB)
Källa: Länsstyrelsen