Det kommer bli billigare att resa från Kronoberg till närliggande län. Foto: TT

Länstrafiken i Kronoberg rullar ut nytt biljettsystem

Uppdaterad
Publicerad

Idag tisdag går Länstrafiken Kronoberg över till ett nytt biljettsystem. Några av nyheterna är att resenärer kan koppla flera resekort till ett konto, och dessutom köpa tågbiljetter i biljettautomaterna. Men resekassan försvinner.

Upphandlingen gjordes redan 2016 tillsammans med Kalmar, Jönköping och Hallands län. I Kalmar har det nya biljettsystemet varit i rullning sedan i september. Näst på tur står länstrafiken i Kronoberg.  

- Det här är jättebra. Vi måste förnya oss och ha det senaste, säger trafiknämndens ordförande Carina Bengtsson (C) till SVT.

Resekassan försvinner

Biljetterna kan köpas via appen, på hemsidan, i biljettautomater, på kundcenter i Växjö och hos andra återförsäljare. Den som har ett resekort måste byta till ett nytt resekort senast den 30 april. 

Resekassan försvinner men den nya tjänsten kundkassan ska möta behoven hos resenärer utan smartphone eller betalkort. Kundkassan ska fungera som ett betalningsmedel.

– En förälder kan exempelvis fylla på sin kundkassa via Mitt konto, och sedan koppla en reseapp eller resekort till kontot. Sedan kan familjemedlemmarna köpa biljett med det kopplade kortet eller appen och betala med kundkassan, säger Maja Andersson på marknadsavdelningen på länstrafiken Kronoberg.

Nya biljettautomater

För den som har pengar kvar i sin resekassa finns möjlighet att få dem återbetalda fram till år 2031.  

Alla biljettautomater kommer bytas ut och det kommer placeras ut på fler ställen än var de finns idag. Resenärer kommer kunna köpa tågbiljetter för Öresundståg och Krösatåg i automaterna, men inte för SJ.

Enkelbiljetter kommer få en längre giltighetstid vilket gör det möjligt att åka längre sträckor på en biljett. Det kommer även bli billigare att resa från Kronoberg till Skåne, Blekinge, Halland, Kalmar och Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.