Relationen mellan lärare och elev kan bli problematisk, befarar Ellinor Silvudden, Lärarnas riksförbund. Foto: Privat/TT

Lärarfacket: Reglerna tvingar oss att sätta förtida betyg

Uppdaterad
Publicerad

Lärarnas riksförbund menar att Växjös krav på godkända betyg tvingar skolpersonal att sätta betyg i förtid, vilket är olagligt. Dessutom menar de att det faktum att betyget är så avgörande för när du får ett kan förstöra relationen mellan lärare och elev.

Ellinor Silvudden menar att den tidiga bedömningen av om en elev når målen eller inte blir som en sorts förhandsbetyg.

– Vi känner oss inte alls bekväma med att sitta och göra någon förhandsprognos som ändå inte stämmer. För en sjuttonåring kan det vara en stor grej att du först måste gå i sommarskola och så får du jobba sen. Och den frustration som de känner är vi rädda för kommer att drabba relationen mellan lärare och elever, säger Ellinor Silvudden som är aktiv inom Lärarnas riksförbund i Växjö.

Växjö

Att sätta betyg innan en kurs är avslutad är inte lagligt. Det säger Maria Olausson som är jurist på Skolverket:

– Enligt skollagen får man bara sätta betyg när kursen är avslutad. Sätter man betyg innan en kurs är avslutad så följer man inte den lagstiftning som finns, säger hon till SVT Nyheter.

Rosengren (M) : Man får jobb ändå

Men enligt Oliver Rosengren handlar det inte om att betygen formellt ska sättas innan terminen är slut. Han ser det enbart som en bedömning kring om en elev ser ut att nå målen.

– Och även om man som elev är osäker på sina betyg ska man veta att man har rätt till ett av garantijobben i alla fall. Bara man går sommarskola först.

”Känsligt och internt material som inte ska någon annanstans”

Lärarnas riksförbund är också bekymrade över att lärare och rektorer nu tvingas lämna över känslig information till en annan förvaltning.

– Vi får ju lämna ut så kallad F-varningar när en elev riskerar att inte nå målen. Men F-varningar gör vi i relation till eleven, inte i förhållande till någon annan. Det här är känsligt och internt material som inte ska någon annanstans, säger Ellinor Silvudden.

Men är det inte bra att elever som riskerar att inte nå målen får gå i sommarskola?

– Sommarskola är bra att vi erbjuder. Växjö vill erbjuda fler elever än de som vi är skyldiga. Det kan vara ett bra komplement i vissa fall, om man exempelvis haft frånvaro under en specifik period. Man kräver att de som har det lite svårare för sig sitter av 50 timmar, det är inte säkert att de kommer att gynnas av att gå i sommarskola. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet