– I en välmående stad som Växjö är det lätt att få tag i bra personer för att vara vittnesstöd. Vi behöver aldrig annonsera ut uppdragen utan människor anmäler sig själva, säger Therese Johansson, verksamhetsledare på Brottsofferjouren i Växjö.
I dag arbetar 14 personer ideellt som vittnesstöd vid Växjö tingsrätt. Planen är att det under våren ska bli fler.
– Vi räknar med att det blir tre till i maj när vi har kört igenom vår utbildning, säger Therese Johansson.
Engagemang och medmänsklighet
Hon förklarar att de som söker till utbildningen för att bli vittnesstöd ofta är personer som i sina yrken har träffat många olika personer. Det kan handla om till exempel psykiatrisjuksköterskor eller banktjänstemän, enligt henne.
– Ett vittnestöd ska ha engagemang, visa medmänsklighet och inte bara vara nyfiken på att få vara med vid rättegångar, säger Therese Johansson.
Förutom att personen som får uppdraget ska ha de här egenskaperna så ska personen intervjuas i en timme och sedan gå en 30 timmar lång utbildning.
Startade i Växjö
– Det behövs verkligen stöd till vittnen i tingsrätten. Många vet inte hur det ser ut inne i en rättssal och kan vara nervösa för det, säger Therese Johansson.
Det var just Brottsofferjouren i Växjö som införde funktionen vittnesstöd i mitten av 90-talet. Sedan dess har det spridits över landet och finns i dag vid Sveriges samtliga tingsrätter.
VITTNESSTÖD
Vittnesstöd är ideellt arbetande personer som hjälper målsäganden och vittnen i samband med rättegång. Syftet är att skapa trygghet för målsäganden och vittnen under rättegången.
Varje person som är vittnesstöd har intervjuats av och genomgått en utbildning hos Brottsofferjouren.
Växjö tingsrätt var först i Sverige att införa vittnesstöd 1995. I dag finns vittnesstöd vid samtliga tingsrätter i landet.
Om du behöver hjälp med vittnesstöd kan du vända dig till Brottsofferjouren på telefonnummer 0470-45694 eller via mejladress info@vaxjo.boj.se.
Källor: Växjö tingsrätt och Brottsofferjouren