Regeringen vill införa ett mobiltelefonförbud för skolorna i Sverige, även på rasterna.
Men än så länge får varje rektor besluta själv – något som leder till att elever har olika regler på olika skolor, även inom samma kommun (se faktaruta).
– Mobiltelefonerna samlas in på morgonen på fyra av skolorna och under lektionstid på resterande två. Detta har de valt att göra utifrån skolornas behov, skriver Roland Hybelius, utbildningschef i Borgholm till SVT.
”Tror inte på förbud”
Alla kommuner som svarat på SVT Smålands enkät uppger däremot att skolorna har någon form av regler kring mobilanvändning.
Vissa upplever att kränkningar och stök har minskat med ett mobilförbud på rasterna – andra menar att ett sådant förbud skapar frågor om ansvaret när en stor mängd dyrbara mobiler samlas in.
– Jag tror inte ett generellt förbud på det sättet funkar. Rektorn tillsammans med personalen och barnen, det är reglerna ska skapas, säger Lennart O Wener, förvaltningschef i Emmaboda.
ENKÄTEN OM MOBILFÖRBUD I SKOLAN
SVT har kontaktat alla kommuner i Kalmar och Kronobergs län via mail och frågat såhär:
Vi skulle vilja veta hur vanligt det är att skolor är mobilfria i Kronobergs och Kalmar län. Vi tänker att en mobilfri skola är en skola som samlar in telefonerna vid skoldagens början och sedan lämnar tillbaka dem när eleverna går hem.
Har ni valt att göra någon skola i er kommun mobilfri enligt definitionen ovan?
Här är svaren:
Emmaboda:
Nej. Vi följer skollagen och där respektive rektor tillsammans med lärare och elever utformar regler för mobiltelefonanvändning.
Det finns ingen beslutad policy mer än att verksamheterna ska följa skollagen och arbeta med studiero och förebygga kränkningar och utforma regler som gäller för mobiltelefonanvändning under skoltid. Det resulterar oftast i att reglerna kring mobiltelefoner är restriktiva ute på skolorna.
Notera att ett problem när det gäller att samla in mobiltelefoner under skoldagen är ansvaret för om/när mobiltelefoner ”kommer bort”. De är ofta ganska dyra och då stöldbegärliga.
Hultsfred:
Samtliga F-6-skolor i kommunen är mobilfria. Det fungerar bra med mobilfri skola.
Högstadieskolan och gymnasieskolan samlar in telefoner på lektionerna men tillåtet under rasterna. Det fungerar bra.
Växjö:
Nej, på huvudmannanivå har vi inte gjort det utan det är respektive rektor som avgör hur man hanterar mobiltelefoner på sin skola.
Varje rektor har detta inom sitt mandat och utifrån varje skolas egen kontext.
Vi har övergripande riktlinjer för upprättande av ordningsregler, inklusive mobiltelefonanvändning, fotografering, filmning och ljudupptagning. Nedan kan du se det som står gällande mobiltelefoner.
Elevers användning av mobiltelefoner i skolan är ett allt större problem. Att beakta är dock att en mobiltelefon i regel inte är störande om den är avstängd men om eleven hanterar den på något annat sätt så att undervisningen försvåras så stör den utbildningen och kan omhändertas.
Varje skolas ordningsregler ska innehålla regler för bruk av mobiltelefon på skolans område.
Mörbylånga:
Ja. Vi ser att en mobilfri skola är främjande för trygghet och studiero och är gynnsamt för elevernas koncentration och fokus på undervisningen. Det fungerar bra.
Mobiltelefoner och andra mobila enheter är avstängda eller satta i flygplansläge under hela skoldagen och samlas in av personalen eller förvaras i skåpet beroende på respektive skolas möjligheter.
Oskarshamn:
Idag finns rektorsbeslut på de flesta grundskolor och anpassad grundskola om mobilfritt. Någon skola samlar in mobilerna vid varje lektion. Syftet är ökad trygghet, studiero och motivation.
Till stor del fungerar det bra och det finns variationer.
Enligt skollagen beslutar rektor om sin inre organisation och om skolans ordningsregler. Vi har dock en god dialog om likvärdighet då vi är en ganska liten kommun.
Kalmar:
Ja. Stärka och leda till större trygghet, studiero och mer fokus på lektionerna. Vi vill också skapa bättre sociala möjligheter för våra elever på rasterna. Vi vill också skapa bättre förutsättningar för studiero och hjälpa eleverna att få fokus på inlärning och undervisning.
Fungerar till stor del alldeles utmärkt, finns alltid elever som försöker finta systemet men kränkningar samt diskrimineringar under skoldagen som kan kopplas till mobiltelefon är försvinnande få.
Skulle elev ertappas med telefon finns en konsekvenstrappa att följa.
Älmhult:
Ja, på alla våra kommunala F-6-skolor samlas mobilerna in på morgonen och återlämnas när eleverna går hem. På ett lågstadium har man valt att eleverna inte har mobiltelefoner med sig till skolan alls.
För att det blir lättare för eleverna att fokusera på skolarbetet och för att minska kränkningar på sociala medier. Det fungerar bra.
Ett fåtal elever vill inte lämna sina telefoner och då har skolan dialog med föräldrarna.
Vimmerby:
Ja, vi har ett antal skolor som är mobilfria. Skolan samlar in telefonerna vid skoldagens början och lämnar tillbaka dem när eleverna går hem.
Det är respektive rektor med personal som fattat beslutet för att förebygga kränkningar via nätet och öka den fysiska aktiviteten under skoldagen.
Det fungerar överlag bra. Det kan finnas enstaka elever som ibland testar regeln.
Nej, varje skola beslutar hur man hanterar mobiltelefonerna.
Ljungby:
Vi har mobilfri skola. Det finns skolor som samlar in mobiltelefonerna under hela skoldagen. De har valt att göra det för att skapa ännu mer studiero och fokus på skolarbetet. Det har fungerat väl. Vi följer skollagen och därför har vi bedömt att det behövs ingen särskild policy.
Tingsryd:
Samtliga grundskolor har en mobilfri skola enligt er definition. Det finns lite olika rutiner hur det genomförs.
Anledningen är att minska distraktionen och minska möjligheter till missbruk tex. kränkningar.
Flera rektorer vittnar om att det har fungerat bra.
Markaryd:
Alla F-6 skolor och den ena 7-9 skolan har valt att vara mobilfri enligt er definition.
Den andra 7-9 skolan i kommunen samlar in mobilerna vid lektionsstart och lämnar ut mobilerna igen när lektionen är över.
Varje rektor har valt att hantera mobilerna på detta sätt då de anser att det ger mer studiero och det ger bättre förutsättningar för bra raster.
Skolorna i kommunen upplever att det fungerar bra. En del elever uttrycker också att det är lugnare på lektionerna och på rasterna när skolan har infört denna regel för mobilanvändning.
Några elever uttrycker att de skulle vilja ha mobilen hela dagen då de känner att den är en del av dem. Samtidigt kan de förstå varför skolan väljer att ha dessa regler för mobilanvändning.
Nej. Vi har tagit beslut om att varje enhet själv måste ta beslut i frågan då varje enhet har olika förutsättningar. Efter diskussion i rektorsgruppen har alla skolor förutom en valt att ha en mobilfri skola enligt er definition.
Borgholm:
I Borgholm har vi sex grundskolor. Mobiltelefonerna samlas in på morgonen på fyra av skolorna och under lektionstid på resterande två. Detta har skolorna valt att göra och på lite olika sätt utifrån skolornas behov.
För att skapa ökad social samvaro, ökad studiero, minska kränkningar, öka tryggheten och framförallt fokuset på undervisningen.
Generellt mycket bra och gillas av de flesta eleverna.
Västervik:
Alla grundskolor har i princip detta. De som inte infört detta har en dialog just nu om för och nackdelar utifrån forskning och beprövad erfarenhet. Alla elever lämnar dock sin telefon ifrån sig på lektionen på alla skolor om dessa inte ska användas som ett lärverktyg.
Inom gymnasieskolan har vi inte övervägt det som kallas mobilfri skola. Vi utgår från det som skollagen tydliggör när det gäller medarbetares ansvar och befogenheter för att främja och upprätthålla studiero. Mobilanvändning faller under de möjligheterna i skollagen. Vi upplever att det fungerar tillfredställande.
Lessebo:
Våra F-6 skolor har valt att vara mobilfria enligt ovan definition. Som en del av ordningsreglerna för att skoldagen ska fungera bra för alla elever.
Det fungerar bra i de allra flesta fall.
Högstadieskolan hade redan innan lagen infört att lektionerna var mobilfria. Det har fungerat bra och de såg ingen anledning att ändra på beslutet. De hade också samverkan med elevrådet om det och de önskade att få fortsätta som det var.
Nej, skolorna har egna riktlinjer tillsammans med sina ordningsregler.
Högsby:
Högsby F-5 är mobilfri skola/enhet. En del är att elevernas fokus ska hållas på undervisningen och inte störas av yttre faktorer. En annan del är att minimera möjligheten till att elever spelas in, fotograferas etc.
Alvesta:
Vi i Alvesta kommun att vi arbetar på olika plan kring skärmtid och mobilfri tid i skolan. Främst har vi lagt fokus på att följa förändringarna kring skärmtid i förskolan, men parallellt så har rektorer på högstadierna i Alvesta arbetat med fråga kring mobilfri tid på lite olika sätt.
Hagaskolan och Vislandaskolan vill båda införa mobilfri skoltid och har en framarbetat tidplan. Som planen ser ut nu kommer det att genomföras i samband med höstlovet (Hagaskolan) och jullovet (Vislandaskolan). Tanken är att skolorna under de första veckorna av höstterminen hinner förankra beslutet hos eleverna (program tas fram för mentorstiden) och även prata med elevråd/fritidsgård m.fl. Tid behövs även för praktiska detaljer. Mohedaskolan har också funderingar kring detta men ligger inte i tidplanen ännu.
Alltså inget övergripande nämnds- eller förvaltningsbeslut, utan på skolornas egna initiativ.
Mönsterås:
I Mönsterås kommun är skolorna mobilfria eller delvis mobilfria. Om mobilen används är det i utbildningssyfte t ex gällande AI.
På frågan om det finns en kommungemensam policy så är svaret att det inte finns men diskussioner har förts kring hur skolorna gör inom rektorsgruppen.
Nybro:
Ja samtliga skolors rektorer har fattat beslut om det, förutom en, men den skolans nya rektor planerar att lyfta frågan på skolan för beslut. Öka trygghet och studiero, fungerar bra!
Nej, men grundskolans rektorer har ett gemensamt förhållningssätt och är samstämmiga i frågan.
Uppvidinge:
Vi har inte en kommunövergripande policy för mobilanvändning. Varje skola har rutiner för mobilanvändning.