Bild av en bostadsarea med lägenhetsbyggnader i en grönskande miljö. Över bilden finns ett citat från en polisutredning som återger ett samtal om skottlossning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den hemliga inspelningen blev avgörande i domen mot den 21-årige gängledaren. Foto: SVT

Gängledare döms till livstids fängelse för mord i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man döms till livstids fängelse för mordet på Sommarvägen i Växjö förra året. Mannen har av polisen pekats ut som ledare för ett lokalt kriminellt nätverk som dominerar narkotikamarknaden i Växjö.

Natten till den 8 oktober 2023 mördades en 23-åring i Växjö, med flera pistolskott mot huvudet. Åklagaren Tommy Sköld har tidigare kallat händelsen för ”en ren avrättning”.

Det är något som Växjö tingsrätt i dagens dom instämmer i:

– Påföljden bestäms till livstids fängelse eftersom skjutningen framstår som en ren avrättning. Sex skott avlossades i snabb följd på nära håll mot framför allt målsägandens huvud, skriver domaren Anne Zeift i ett pressmeddelande.

Hemlig inspelning avgörande

Mannen som döms för mordet är en 21-årig man som polisen pekat ut som en ledare för ett lokalt kriminellt nätverk. Centralt i bevisningen mot mannen var en hemlig inspelning, där han berättar att han begått mordet.

Åklagare Tommy Sköld, säger att han är nöjd med domen.

– En fällande dom har naturligtvis ett väldigt starkt signalvärde och det är viktigt att vi i den här typen av ärenden fått till bra utredningar, åtal och fällande dom.

Mannens advokat Frida Wallin har tidigare sagt att det är den åtalade mannen som hörs i inspelningen, men menar att hans ord inte räcker för att bevis att han utfört själva gärningen.

– Han gör det här för att han vill visa sig häftig och kanske vinna respekt inför en annan, äldre person, sa hon till SVT Småland när rättegången startade.

Tingsrätten: ”Efterhandskonstruktion”

Det är en förklaring som tingsrätten kallar för en ”efterhandskonstruktion”

– Han beskrev också detaljerat hur mordet gick till. Uppgifterna i samtalet innehåller unika detaljer som rimligen endast mördaren kan känna till, skriver Anne Zeift i pressmeddelandet.

Enligt åklagare Tommy Sköld har den nu dömde mannen dessutom i allt väsentligt godkänt polisens tolkningar av vad som sagts i inspelningarna.

– Och i inspelningarna säger han flera saker som faktiskt bara gärningsmannen kan veta om, exempelvis kring hur de rört sig runt platsen och att han offret sköts på nära håll, säger han till SVT Småland.

I domen beskrivs 21-åringens agerande som utstuderat och särskilt hänsynslöst. Det är detta, som enligt tingsrätten motiverar att mannen döms till lagens strängaste straff, livstids fängelse.

Se klippet: Så växte det kriminella nätverket i Växjö: ”Såg kontraktsmord som en inkomstkälla”

Två personer fotograferade av en hemlig kamera, går in i en lägenhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gänget, av polisen kallat Nätverk D, har specialiserat sig på kontraktsmord. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.