Ljungby kommun begär utdrag ur belastningsregistret för viss personal inom hemtjänsten.
– Vi begär det för de som kommer att jobba där det finns hemmaboende barn, säger Marie Karlsson Jensen, tillförordnad socialchef i Ljungby, till SVT Småland.
I praktiken innebär det att den som inte frivilligt lämnar utdrag inte får någon anställning.
Så vad skulle då skillnaden för er del vara om det kommer en lag som ger er rätt att kräva ett utdrag?
– Vi tycker att det skulle vara bra att få koll på om en person som jobbar inom hemtjänsten exempelvis har en historia med droger, eller med ekonomisk brottslighet, just eftersom det kan ingå både hantering av en omsorgstagares mediciner och ekonomi, säger Marie Karlsson Jensen.
Oklart hur ett utdrag ska bedömas
Samtidigt menar Marie Karlsson Jensen att kommunen behöver arbeta fram nya riktlinjer för hur det som eventuellt kommer fram i ett registerutdrag ska värderas.
– Det är ett arbete som vi just nu jobbar med inom ramen för vårt arbete med att stävja välfärdsbrott, samtidigt som vi inväntar vad utredningen kommer fram till, säger hon till SVT Småland.
Enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, är det oklart om utredningen kommer att föreslå att lagen ska bli samma för hemtjänsten som för skolan – där det i dag är obligatoriskt för kommunerna att begära ett utdrag innan anställning.
Olika i olika kommuner
Om utredningen i stället kommer fram till att kommunerna ska få en rätt, men ingen skyldighet, att begära utdrag blir skillnaderna i exempelvis Ljungby sannolikt inte så stor. Ännu mindre blir den i Tingsryd, som redan 2022 tog beslut om att begära utdrag för all personal som anställs i hemtjänsten.
Men i exempelvis Lessebo, som säger till SVT Småland att de aldrig begär utdrag för omsorgspersonal, kan det alltså bli betydligt större skillnad.
SKR tror att en ny lag är bra för att förtydliga och göra rutinerna likartade i alla kommuner.