Det är andra gången på kort tid som just personalen i förskolan i Ljungby blir föremål för besparingar. i juni förra året klubbade fullmäktige beslutet att spara 2,5 miljoner genom att minska personaltätheten. Nu föreslås alltså en lika stor besparing till på samma område.
Vad har ni kunnat se hittills för effekter av den senaste neddragningen?
– Vi har höjt sjukskrivningstal, vi hinner inte med dokumentation, läroplanen som styr vår verksamhet finns det vissa svårigheter att hinna med att följa, säger Anna Werner, förskollärare i Ljungby kommun.
Drabbar språkutvecklingen
På Harabergsgatans förskola där hon jobbar har 8 av 10 barn ett annat modersmål än svenska. Mötet med deras föräldrar vid exempelvis hämtningar och lämningar kräver mer tid när förskolepersonalen behöver informera och skapa en relation. Även barnen behöver mer enskild tid med pedagoger för att träna sig i svenska språket – tid som riskerar att ätas upp av besparingen:
– Om vi skär ner på pedagogisk personal så har vi inte möjlighet att ge dem all den språkträning som de behöver. Då har de större svårigheter när de kommer till skolan sen, säger Anna Werner.
Fattas 7,5 miljoner i budgeten
Anledningen till att Ljungby måste spara in på personalkostnaderna i förskolan är en budgetprognos på minus 7,5 miljoner kronor inom barn- och utbildningsförvaltningen. Kostnaderna väntas alltså öka – men inte budgeten.
– Vi har för höga personalkostnader i förhållande till många andra kommuner. Därför måste vi göra en anpassning för att kunna möta upp de ekonomiska utmaningarna som ligger framöver, säger Marcus Walldén (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Utöver personaltätheten i förskolan vill de styrande politikerna bland annat dra ner nästan lika mycket pengar på fritids, på modersmålsstöd i förskolan och dra in två tjänster i skolcafeterian och lokalvården på Sunnerbogymnasiet. Beslut i frågan fattas på nämndens möte på onsdag.