Den som har rätt till statlig lönegaranti måste uppfylla vissa kriterier. Arbetsgivaren måste ha gått i konkurs, man måste ha haft ett anställningskontrakt med just den som har gått i konkurs.
I fallet Jusab är de flesta anställda av ett bolag som 44-åringen försökte men aldrig lyckades starta. Danny hade 44-åringens personnummer på sitt kontrakt och det är därför som han kunde begära honom i personlig konkurs. För de övriga, som anställdes i ett senare skede och som hade bolagets organisationsnummer på sitt kontrakt, är det oklart om de har rätt till lönegaranti.
Hoppas att garantin ska gälla
Men det här hoppas Mattias af Malmborg inte ska spela någon roll.
– Vi kan inte ha en rättslig situation som omöjliggör ersättning från lönegarantin bara genom att man inte har varit den som man utgett sig för att vara, säger Mattias af Malmborg, jurist på LO-TCO Rättsskydd till SVT Nyheter Småland.
– Om man så enkelt kan undanröja det skydd som finns i den statliga lönegarantin så är det inte så mycket värt menar jag, säger han.
Oklart rättsläge
Han betonar att han förstår att rättsläget är oklart. Därför vill han nu att hovrätten ska pröva den första konkursansökan igen, framförallt för att få ett klargörande kring vad som gäller i ett sånt här fall.
– Den arbetsgivare som han har angett på kontraktet har han hittat på och därför har det aldrig funnits något anställningsförhållande. Därför faller ansvaret på den som har varit föremål för konkursen.Varje annan utgång i ett sånt här fall skulle innebära att det inte finns något skydd och det menar jag inte är acceptabelt, säger Mattias af Malmborg.